Київрада не може виконати рішення суду про скасування заборони на продаж алкоголю вночі

Читать на русском
За словами Михайленка, з моменту вступу в силу рішення Київради про заборону продажу алкоголю вночі кількість злочинів в стані алкогольного сп'яніння значно скоротилося.
Київрада не може скасувати заборону на продаж алкоголю

Київська міська рада не може виконати рішення Господарського суду Києва, яке зобов'язує скасувати заборону на продаж алкогольних напоїв в об'єктах роздрібної торгівлі з 23:00 до 10:00.

Про це повідомив депутат фракції «Солідарність» в Київраді Владислав Михайленко, передає «Слово і Діло».

Він уточнив, що це пов'язано з не прописаним в рішенні суду юридичному механізмі його виконання.

«Згідно з чинним законодавством, виконати вказане рішення неможливо з кількох причин. Перше: для того, щоб скасувати будь-який нормативно-правовий акт колегіального органу, необхідно підготувати відповідний проект акту про його скасування. Рішенням Господарського суду не визначено, хто може бути суб'єктом подання подібного проекту акта. Друге: для того, щоб таке рішення було прийнято, повинен бути результативно підтриманий 61 голосом проект рішення про скасування. Ніхто, крім виборців, - ні суд, ні Кабінет міністрів, ні Антимонопольний комітет - не може змусити депутатів голосувати «за» або «проти» того чи іншого проекту нормативного акту», - пояснив Михайленко.

Міські легенди України. Будівництво льодового стадіону в КиєвіВ кінці травня власник низки ТРЦ придбав права на будівництво найбільшого центру зі спорткомплексом на земельній ділянці на вулиці Глушкова, 9 в Києві, де розташований недобудований льодовий стадіон: доля довгобуду знову під питанням. «Слово і Діло» вирішило нагадати, як давно зводять будову і що обіцяли політики.

Він також додав, що, відповідно до законодавства, нормативні акти скасовуються в порядку адміністративного судочинства, тобто за рішенням адміністративного, а не господарського суду.

«В Адміністративному окружному суді Києва знаходяться дев'ять позовів щодо зазначеного рішення Київради. По жодному з них ще не прийнято рішення. Але прийнято рішення Господарським судом, який, згідно з нормами судочинства, не може скасовувати нормативно-правові акти», - підкреслив депутат.

Михайленко також повідомив, що зараз юридичне управління Київради готує касаційну скаргу на рішення Госпсуду Києва про скасування заборони на роздрібну реалізацію алкоголю вночі, яка буде подана в найближчі дні.

За словами депутата з посиланням на дані столичної поліції, з моменту вступу в силу рішення Київради про заборону продажу алкоголю вночі кількість злочинів в стані алкогольного сп'яніння значно скоротилася.

Нагадаємо, що 6 червня Київський апеляційний господарський суд відмовився задовольнити апеляцію Київради на рішення Госпсуду Києва про скасування заборони продажу алкоголю вночі.

Раніше Київрада перейменувала проспект Ватутіна в проспект Шухевича.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: