Індія запустила ракету для пілотованих польотів у космос

Читать на русском
Найбільша ракета індійського виробництва з найбільшим в історії країни супутником запущена з космодрому на острові Шріхарікота в Бенгальській затоці.

Найбільша ракета індійського виробництва з найбільшим в історії країни супутником запущена з космодрому на острові Шріхарікота в Бенгальській затоці.

У разі успішних випробувань цей ракетоносій зможе використовуватися для виведення на орбіту пілотованого корабля, пише «Слово і Діло».   Запуск відбувся 5 червня зі стартового майданчика в Космічному центрі імені Сатіша Дхавана. Ракету Geosynchronous Satellite Launch Vehicle-Mark III (GSLV-Mk III) розробляли протягом 15 років. Вона важить 640 тонн і по висоті перевищує 43 метра.

Супутник GSAT-19, який GSLV-Mk III доставляє на орбіту, важить понад 3 тонн - це рекорд для індійської космічної індустрії. Супутники з такою вагою відправляли на орбіту лише США, Росія, Європейське космічне агентство, Китай і Японія.

За розрахунками, нова ракета здатна вивести до 4 тонн вантажу на геостаціонарну орбіту і до 10 тонн - на низьку навколоземну. Глава Індійської організації космічних досліджень Алур Сілін Кіран Кумар висловив надію, що в разі успіху місії за допомогою GSLV-Mk III в майбутньому можна буде посилати в космос індійських астронавтів.

Крім нової GSLV-Mk III у Індії є ще дві ракети - це Polar Satellite Launch Vehicle і GSLV-Mk II, здатні підняти в космос 2,5 тонни вантажу.

Нагадаємо, Індія успішно запустила ракету, яка може вражати цілі більш ніж на 2 тисячі кілометрів і нести ядерну боєголовку.

Також уряд Індії схвалив будівництво 10 важководяних ядерних реакторів, загальна потужність яких складе 7 тисяч мегават.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: