Світові лідери прокоментували рішення Трампа щодо Паризької угоди

Читать на русском
Американський лідер намагався пояснити свою позицію щодо кліматичної угоди та «запевнив лідерів у прихильності Америки трансатлантичному альянсу й активному прагненню захищати навколишнє середовище».

Після оголошення про вихід з Паризької угоди Президент США Дональд Трамп провів телефонні переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єркою Великої Британії Терезою Мей та прм'єром Канади Джастіном Трюдо.

Про це пише DW.com, передає «Слово і Діло».

Меркель висловила жаль у зв'язку з рішенням Білого дому про відмову від Паризької угоди, при цьому підкресливши відданість ФРН умовам Паризької угоди.

Як передає Reuters з посиланням на високопоставленого представника Білого дому, американський лідер намагався пояснити свою позицію щодо кліматичної угоди. Співрозмовник агентства заявив, що Трамп «запевнив лідерів у прихильності Америки Трансатлантичному альянсу й активному прагненню захищати навколишнє середовище».

Чимало глав держав публічно засудили його рішення. Французький президент, виступаючи зі спеціальним телевізійним зверненням, заявив, що Трамп зробив історичну помилку і додав, що «США повернулися спиною до світу». Він також підкреслив, що країни, які залишилися в Паризькій угоді, не вестимуть переговорів про менш амбітний план боротьби зі зміною клімату, ніж той, що вже узгоджено.

Паризький договір про клімат набуває чинностіОфіційний представник генсека ООН Стефан Дюжаррик повідомив, що Паризьку угоду про клімат ратифікували 96 держав.

Канадський прем'єр Трюдо підтвердив переговори з Трампом після його рішення з питання клімату та заявив, що «глибоко засмучений» цем кроком американської адміністрації. Він підкреслив, що Канада залишається прихильною «боротьбі зі зміною клімату і підтримці чистого економічного зростання».

Британська прем'єрка Тереза ​​Мей в особистій телефонній розмові з Трампом 1 червня, як повідомив прес-секретар британського уряду, висловила своє засмучення і зазначила, що ці домовленості є глобальними рамковими умовами, необхідними для «захисту процвітання та безпеки майбутніх поколінь».

Як повідомлялося, Трамп оголосив про вихід США з Паризької угоди 1 червня. При цьому він заявив, що має намір домовлятися про нові умови кліматичної угоди.

Наприкінці березня Трамп підписав розпорядження, яке скасовує норми закону екс-президента Барака Обами, спрямовані на стримування зміни клімату.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: