Законопроект про кібербезпеку: найскандальніші правки

Читать на русском

Верховна Рада відправила на повторне друге читання законопроект «Про основні засади кібербезпеки України»: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про найскандальніші правки в документі.

Згідно з документом, загальне керівництво питаннями кібербезпеки здійснює Президент, РНБО здійснює координацію і контроль відомств. Формуванням і реалізацією політики в сфері кібербезпеки займається Кабінет міністрів.

Забезпеченням захисту важливих для безпеки України ресурсів і даних на етапах їх передачі та зберігання займатимуться Державна служба спецзв'язку та захисту інформації, Національна поліція, Служба безпеки України, Міноборони, Генштаб Збройних сил і Нацбанк.

Також забезпечення кібербезпеки в межах їх повноважень покладається на місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування.

Аналітики «Слова і Діла» нарахували п'ять найскандальніших правок до законопроекту, які створюють корупційні ризики.

Серед них позбавлення уповноваженого органу з питань закупівель функції авторизації електронних майданчиків, що може порушити цілісність системи електронних закупівель ProZorro.

Також в законопроекті не визначене поняття власника інформації, що може привести до помилкової інтерпретації норми замовниками та учасниками і призведе до штучної необхідності складання «фейкових» договорів страхування щодо виконання закупівель.

Крім того, в документі міститься правка про внесення електронних майданчиків до критичної інфраструктури і встановленні для них відповідних систем захисту, що може призвести до контролю над е-майданчиками з боку силових структур.

Ще в законопроекті надається можливість електронним майданчикам самостійно вирішувати питання про необхідність гарантійного забезпечення тендера, в тому числі його страхування, що суперечить закону «Про державні закупівлі» та рекомендаціям Євросоюзу.

Одночасно в законопроекті з'явилася норма про тарифікації наданих інформаційно-телекомунікаційних послуг для користувачів бюджетної сфери, що може привести до нерегульованого встановлення тарифів електронними майданчиками недержавної форми власності.

Нагадаємо, глава фракції Блок Петра Порошенка Артур Герасимов пообіцяв, що БПП проголосує за законопроект про кібербезпеку, якщо він не буде ліквідовувати систему ProZorro.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: