Брат терориста-смертника з Манчестера планував вбивство німецького дипломата

Читать на русском
Молодший брат терориста Салмана Абеді, який вчинив вибух на стадіоні «Манчестер Арена», був членом джихадистського угруповання і планував напад на спецпосланця ООН в Лівії, німецького дипломата Мартіна Коблера.

Молодший брат терориста Салмана Абеді, який вчинив вибух на стадіоні «Манчестер Арена», був членом джихадистського угруповання і планував напад на спецпосланця ООН в Лівії, німецького дипломата Мартіна Коблера.

Про це в неділю, 28 травня, повідомила газета The Telegraph з посиланням на дипломатичні джерела, пише «Слово і Діло».   За даними видання, атаку на автоколону, в якій перебував представник Генерального секретаря і глава Місії ООН з підтримки в Лівії Мартін Коблер, планувалося здійснити під час його візиту в столицю Лівії Тріполі на початку 2017 року. Інформація про підготовлюваний напад стала відома лівійським спецслужбам, і візит коблер до Лівії був екстрено скасований.

Як вказує далі The Telegraph, лівійська розвідка протягом декількох місяців контролювала угруповання, до складу якого входив 20-річний Хашим Абеді, і з'ясували, що він є «важливим гравцем» в організації. Спецслужбам також стало відомо, що джихадісти перебували на останній стадії виготовлення вибухового пристрою, призначеного для атаки на автоколону Мартіна Коблера.

У розслідуванні діяльності братів Абеді бере участь британська спецслужба МІ-6. Вона з'ясовує ступінь поширення в Великобританії джихадистського угруповання, членом якої був Хашим Абеді.

Сам брат манчестерського терориста був затриманий разом зі своїм батьком в Тріполі. В цей час він знаходиться під вартою.

Як пише The Telegraph, Хашим визнав, що він і його брат були членами терористичного угрупування «Ісламська держава» і йому було відомо про всі деталі підготовлюваного нападу в Манчестері.

За словами Хашима, він говорив по телефону з братом за 15 хвилин до вибуху на стадіоні «Манчестер Арена».

При цьому, як наголошується в матеріалі The Telegraph, невідомо, в яких умовах було отримано визнання молодшого з братів Абеді.

Як повідомлялося, терорист з Манчестера розмовляв з братом з Лівії за мить до вибуху.

Також відомо, що в Британії затримали ще двох підозрюваних у теракті в Манчестері і знизили рівень терористичної загрози.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: