Мундир генпрокурора: провальні справи, «телефонне право» і головні козирі Луценка в ГПУ

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Подолання відчуження Генпрокуратури від суспільства можна віднести до досягнень Луценка. На відміну від попередників, Луценкові вдалося налагодити цю комунікацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, підбиваючи підсумки першого року діяльності генпрокурора Луценка.

Козирі Луценка - ризики для влади

«Певні досягнення у Генпрокуратури є: це кількість посадок, затримань, кримінальних проваджень. Останні важлива подія - конфіскація активів Януковича. Незважаючи на скандальність і спроби окремих політиків подати це як історію про піар, розуміючи систему, можна вважати, що це дійсно досягнення команди генпрокурора. Це Юрій Луценко використовуватиме як свій козир», - оцінив Кулик.

На його думку, «справа Януковича» – ще один потенційний козир генпрокурора.

«Цю справу складно довести до кінця, але по ній є зрушення. Водночас ця справу потрібна Луценкові як політику. Є всі підстави вважати, що Янукович може бути засуджений не тільки за держзраду, але й за корупційні діяння. Питання в тому, що в суді поки нічого не доведено. Раніше у прокуратурі не поспішали займатися цими питаннями, затягували процес і зливали інформацію представникам обвинувачених. Зараз ситуація інша, але є й інші ризики», - міркує фахівець.

Важливо, щоб Луценко не перетворив «справу Януковича» на свій персональний театр. Це честь не тільки його мундира, а всієї архітектури чинної влади.

«На звинуваченнях на адресу Януковича побудована ідеологія постмайданної влади. Якщо не буде винесено вирок - постане питання легітимності Президента Порошенка, Верховної Ради, її спікера, уряду, коаліції – не тільки Луценка», - констатував Віталій Кулик.

Разом із тим, за його словами, у Луценка є абсолютно провальні напрямки.

«Розслідування справ Майдану провалені. Перспектив швидкого засудження винних чи хоча б заочного винесення вироків немає», - переконаний експерт.

ГПУ як система «телефонного права»

Політолог зазначив, що ГПУ залишається системою багатьох впливів.

Юрій Луценко: генеральний колекціонер депутатської недоторканностіЗаяви Юрія Луценка про намір вимагати у Верховної Ради зняття недоторканності з низки народних депутатів поки не підкріплені жодною доведеною до кінця гучною справою.

«ГПУ - система багатьох тисків і перетину інтересів різних груп. Іноді прокуратура використовується для політичних переслідувань, тиску на певні сектори бізнесу, рейдерських атак», - уточнив він.

«І це теж було в історії ГПУ за часів Луценка. Обшуки в Одесі, Харкові, Дніпрі, Києві, Львові та інших містах свідчать, що ГПУ використовується в політичних інтересах, створюючи некомфортні умови для сил, які перебувають в опозиції до чинної влади. Це поганий сигнал», - пояснює політолог.

На його переконання, такі факти свідчать про те, що в Україні немає дійсно незаангажованої судової і правоохоронної системи.

«ГПУ продовжує існувати у форматі «телефонного права». Діє принцип: якщо ти при владі - тобі все, якщо ти без влади - тобі закон», - зазначив Кулик.

Обіцяти – не означає виконати: «Керувати ГПУ буду півтора року»

«Місія свою в ГПУ Луценко поки не виконав, але на посаді генпрокурора він найбільш органічно вписується у нинішню архітектуру влади. Навряд чи у Порошенка зараз є плани замінити Луценка або перевести його на іншу посаду. Прибирати Луценка поки немає сенсу. До кінця поточного року він, мабуть, залишиться на посаді генпрокурора. Зміни можливі тоді, коли політична криза увійде в наступну фазу», - резюмував Віталій Кулик.

15 травня 2016 року генпрокурор Луценко заявив, що в разі провалу на посаді піде з політичного і суспільного життя.

«Слово і Діло» зафіксувало 125 обіцянок Юрія Луценка. Загальний показник рівня його відповідальності становить 33%.

Уже завтра Юрій Луценко публічно прозвітує про виконання обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом». Деталі – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: