Візит в Париж: навіщо Макрону діалог з Путіним і яку мету ставлять перед собою в Кремлі

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Напередодні зустрічі G7 і переговорів у форматі «нормандської четвірки» перед Путіним стоїть низка ключових завдань. Безумовно, він спробує запропонувати Макрону свій порядок денний. Французькому ж президенту цей діалог потрібен з міркувань його внутрішньополітичної кон'юнктури.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи анонсований візит Президента РФ до Парижу і його майбутню зустріч з новообраним главою французької держави Еммануелем Макроном.

«З боку РФ це буде спроба нав'язування російського погляду на події в світі і, зокрема, в Україні напередодні переговорів у «нормандському форматі», - констатував Пашков.

На його погляд, для Путіна буде принциповим завданням налагодити контакт з новим керівництвом Франції, враховуючи істотний вплив РФ у Франції.

«Макрон не може цього не розуміти і не рахуватися із впливом РФ. Крім того, він, напевне, усвідомлює: на носі у нього – парламентські вибори, а електоральний сегмент Ле Пен, її позиції досить сильні. Можливо, це буде своєрідним фоном переговорів. Макрону потрібен буде певний жест у напрямку РФ напередодні парламентської виборчої кампанії у Франції. Макрону цей діалог потрібен, виходячи з його внутрішньої кон'юнктури», - пояснює експерт.

Від де Голля до Макрона: президенти Франції і їхні політичні платформиЗа час «П'ятої республіки» у Франції змінилося вісім президентів: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про їхні політичні платформи і рівень підтримки виборцями.

Крім того, уточнив він, невипадково зустріч запланована на кінець травня.

«25 травня стартує саміт НАТО, а 26-27 травня відбудеться саміт «Великої сімки». Безумовно, постане питання продовження санкцій щодо РФ, і це завдання теж потрібно вирішувати Путіну», - зазначив фахівець.

Щодо позиції Макрона у конфлікті між РФ і Україною, за словами експерта, потрібно відокремлювати передвиборчі гасла і реальний курс.

«Макрон як президент отримує кейс російсько-українського конфлікту. Як його вирішити – поки незрозуміло. Для французького президента важливо визначити у цьому питанні спільні позиції з Меркель, у тому числі в «нормандському форматі». Тим не менше, Макрон навряд чи піде на якийсь розмін і кардинально змінить позиції по Україні. Більшою мірою – це знакова зустріч напередодні французьких парламентських виборів», - проаналізував Михайло Пашков.

Нагадаємо, новий президент Франції Еммануель Макрон раніше заявляв про необхідність домогтися від РФ деескалації на Донбасі і повідомив, що не буде підкорятися «диктату Путіна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: