Надзвичайний стан в енергетиці: за що можуть відключати і хто поза зоною ризику

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Надзвичайний стан в енергетиці – не катастрофа, а всього лише особливі заходи. Апріорі у Міненерго неправильне трактування – ніякого НС немає. Є спеціальні заходи, які полегшують операторові енергомереж перерозподіл потужностей між споживачами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи рішення Міненерго продовжити надзвичайний стан в енергетиці до осені.

Що означає НС в енергетиці на практиці

«Минулого року енергосистема працювала на межі своїх регуляторних потужностей. Оскільки немає впевненості у тому, що учасники ринку закуплять вугілля в потрібних обсягах, уряд вважав за краще зберегти за собою право на втручання у діяльність учасників ринку адміністративними методами», - констатував фахівець.

За його словами, складність полягає в тому, що влітку має місце пік енергоспоживання, пов'язаний з високою температурою і використанням споживачами обладнання для кондиціювання повітря.

«У зв'язку з цим протягом тих днів, коли температура повітря в середньому перевищує 25 градусів, використовується підвищене завантаження потужностей, особливо в пікові періоди», - пояснює Рябцев.

Як уточнив експерт, у цей самий період внаслідок дефіциту води зменшується потужність гідроакумулюючих і гідроелектростанцій.

Незаконні рішення Міненерго і ризики відключень

«Якщо той чи інший регіон або споживач використовує більш ніж на 10 відсотків більше виділеної йому потужності, то в особливий період за погодженням з відповідними структурами оператор мережі може обмежити потужність, яка надається цьому споживачеві», - говорить експерт.

Жодних віялових відключень в цій ситуації немає і бути не може. Віялові відключення – непрогнозовані і позапланові. У нас же максимум, що може статися, – це обмеження споживання.

Більш того, уточнив фахівець, те, що зараз відбувається, виходить за рамки нормативних документів.

«Міненерго зараз абсолютно незаконно продовжує надзвичайний стан. Це означає тільки одне: міністерство демонструє непрофесіоналізм, а його керівник не дотримується прийнятої процедури або, ще гірше, можливо, не знає законодавчої бази, своїх повноважень», - вважає він.

Хто поза зоною ризику

За словами експерта, всі підприємства і споживачі розділені за категоріями і сповіщені про обмеження.

«Перш за все, обмеження можуть стосуватися окремих підприємств, якщо вони систематично перевищують обсяги споживання електроенергії. Належить, припустимо, споживати 1 гігават, а споживають 1,5 гігавати. В такому разі будуть застосовані обмеження», - зазначив фахівець.

Як повідомив Рябцев, населення належить до пріоритетної категорії споживачів.

«Вище населення за пріоритетністю – тільки соціальні заклади й об'єкти, що забезпечують нормальну життєдіяльність країни. І лише потім йдуть промислові та інші об'єкти», - прогнозує експерт.

«Особливі заходи полегшують ручне управління енергетичною галуззю в час літнього максимуму, коли можливе виникнення дефіциту і обмеження споживання електроенергії непріоритетним споживачам», - проаналізував ситуацію в енергосистемі Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, минулого року міністр енергетики і вугільної промисловостіІгор Насалик запевнив, що масового відключення електроенергії не буде. Загальний показник рівня відповідальності політика – 16%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: