Геращенко повідомила, коли визначиться дата звільнення заручників

Читать на русском
За словами Геращенко, Україна готова до найбільших компромісів у питанні звільнення заручників.

Україна наполягає на тому, щоб 24 травня було визначено остаточний список заручників і остаточна дата їхнього звільнення.

Про це заявила перший заступник глави Верховної Ради Ірина Геращенко журналістам в палаці Мезеберг (ФРН), де проходить зустріч Президента Петра Порошенка і канцлера Німеччини Ангели Меркель, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Українська сторона наполягає на тому, щоб питання звільнення заручників вирішувалося як пріоритетне у форматі Мінська. І тут Україна готова до найбільших компромісів», - заявила Геращенко.

Геращенко нагадала, що українська сторона провела процедуру верифікації осіб, які здійснили злочини проти держави, перебувають у пенітенціарних установах і не хочуть переміщатися на територію ОРДЛО. Вона зазначила, що під час зустрічі всі сторони, і в першу чергу ОБСЄ, яка брала безпосередню участь у верифікації, підтвердили, що вона була проведена за найвищими міжнародними стандартами, з дотриманням конфіденційності, прав людини.

«Нам було важливо, що саме ОБСЄ координувала цю роботу, оскільки ОРДЛО 4 місяці тягнули кота за хвіст, намагаючись нашкодити участі міжнародних організацій, не допустили Червоний Хрест, Місію ООН з прав людини», - сказала Геращенко.

Уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях поінформувала, що за 2 тижні верифікації група, яка її здійснювала, проїхала 14,5 тисячі км, побувала в 20 регіонах України, відвідала 37 пенітенціарних установ.

«Процедуру закінчено і зараз прийшов час вийти на остаточний список і остаточну дату звільнення. Інша сторона поки не демонструє такої готовності», - підкреслила перший віце-спікер.

Вона також підкреслила: Україна вважає, що «виконання гуманітарного блоку Мінських угод буде значно сприяти переходу до політичного блоку, але сьогодні кожен день стріляють, є загиблі, отже, ключовою є безпека і гуманітарний аспект».

Нагадаємо, 12 травня в ОРДЛО завершився процес верифікації осіб, які вчинили злочинні дії проти України, але яких можна помилувати, заради звільнення полонених українців.

Бойовики пообіцяли, що при узгодженні остаточних списків на обмін в них включать українського вченого Ігоря Козловського, який перебуває у Донецьку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: