Брюссель призначив дату старту переговорів щодо Brexit

Читать на русском
За планом, переговори  щодо Brexit повинні тривати близько 15 місяців і завершитися до осені 2018 року.

Переговори між Лондоном і Брюсселем про вихід Великобританії з ЄС попередньо мають початися 19 червня - через два тижні після дострокових виборів до британського парламенту.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на офіс Мішеля Барньє, провідного парламентера з Brexit з боку Євросоюзу, передає «Слово і Діло».

Напередодні британська преса повідомляла, що дата початку переговорів по суті обговорювалася на засіданні Єврокомісії в початку травня: Барньє пропонував запустити процес «не раніше середини червня».

Великобританія не платитиме Євросоюзу 100 мільярдів євро за Brexit – міністрВеликобританія не платитиме Євросоюзу 100 мільярдів євро за вихід з ЄС, а заплатить стільки, скільки передбачено законом.

Крім того, виходячи зі стенограми засідання, Брюссель має намір проводити переговори чотиритижневими циклами: тиждень політичної підготовки, потім тиждень обміну інформацією між делегаціями Великобританії і ЄС, потім власне переговори, нарешті, звіт про виконану роботу перед Європейською Радою і Європарламентом.

За планом, переговори триватимуть близько 15 місяців і завершиться до осені 2018 року. При будь-якому їх результаті Велика Британія автоматично припинить своє членство в ЄС 31 березня 2019 року, якщо тільки всі члени Євросоюзу не підтримають продовження перехідного періоду.

Дострокові парламентські вибори пройдуть у Великобританії 8 червня. Прем'єр-міністр Тереза Мей розпустила парламент, щоб зміцнити парламентську більшість перед початком переговорів із Брюсселем. Згідно з останніми опитуваннями, правляча Консервативна партія може розраховувати мінімум на 45% голосів виборців, тоді як на виборах 2015 року партія набрала 37%.

Як відомо, Меркель обіцяла Великобританії штрафи за обмеження на в'їзд громадян ЄС.

Нагадаємо, раніше Великобританія заблокувала створення командного центру ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: