Надзвичайний стан у Львові: чому культурна столиця України й надалі задихатиметься у відходах

Читать на русском
Тетяна Тимочкоголова ВЕЛ, еколог

Проблема з вивезенням побутових відходів у Львові – питання не одного дня і навіть не одного року. За минуле десятиліття не було зроблено жодного кроку, щоб хоча би пом'якшити критичну ситуацію.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, оцінюючи заява міського голови Львова Андрія Садового про те, що місто можуть оголосити зоною надзвичайної екологічної ситуації через проблеми зі сміттям.

Чому виник колапс системи утилізації побутових відходів?

«Проблема існує і поглиблюється вже багато років, але не було зроблено навіть перших кроків для її вирішення: не готувалися додаткові майданчики для сміття, а насамперед – не була введена в дію система роздільного збору побутових відходів. Сортування відходів мешканцями – запорука того, що 30-40 відсотків побутових відходів, які є цінною сировиною, не потраплять на звалище. Тобто обсяги Грибовицького звалища під Львовом були б на 30-40 відсотків меншими, ніж зараз», - вважає еколог.

На її переконання, за десять років можна було знайти майданчик для будівництва сортувального заводу і формування переробних потужностей, які почали з'являтися у Львові та деяких інших регіонах.

«Існують підприємства, які переробляють пластик і поліетилен. Наші паперові комбінати завозять на переробку тисячі тонн макулатури з інших країн, тому що в Україні не вистачає макулатури. При цьому країна засипана звалищами. Природно, це проблема не лише Львова», - констатувала експерт.

Жоден інвестор не захоче вкладати кошти в державу, де немає чітких правил, нормального законодавства і працюють «тіньові» схеми.

За словами Тимочко, проблема в тому, що в Україні відсутнє сучасне законодавство, яке регулювало б діяльність у сфері переробки відходів, а Мінприроди проявляє злочинну бездіяльність у питанні створення механізмів, які налагодили б раціональне поводження з відходами.

«Такий висновок можна зробити, виходячи з позиції профільного міністра, який ось уже рік як обіцяє представити на розгляд уряду і суспільства стратегію поводження з відходами, але якої досі немає», - підкреслила вона.

Екологічна катастрофа. Львів

«Львівське питання» не може бути вирішене навіть у найближчі кілька років. При цьому обсяг накопичених на тимчасових майданчиках відходів зростає. А заклики до міської влади почати роздільний збір, створити спеціальні системи збору сміття – залишаються непочутими», - зазначила Тимочко.

Міські легенди України. Львів: Грибовицьке сміттєзвалищеУ рамках проекту «Міські легенди» України «Слово і Діло» розповідає про історію найскладніших проблем міст країни. На черзі – Львів і Грибовицьке сміттєзвалище.

На її погляд, оголошення надзвичайного стану нічим не допоможе Львову, тому що додаткових коштів для вирішення «сміттєвої проблеми» держава все одно не виділить.

«Незрозуміло, для чого оголошувати НС. Може, вони таким чином дають сигнал, що посеред міста будуть скидати сміття? Єдиний варіант – шукати інвесторів і земельну ділянку для полігону, на який звозитимуть тільки невідсортовані відходи. Решту потрібно максимально сортувати і дати можливість фірмам, що переробляють окремі види відходів, безпосередньо біля будинків забирати у людей скло, пластик, метал тощо», - проаналізувала ситуацію Тетяна Тимочко.

«Слово і Діло» зафіксувало 329 обіцянок Андрія Садового, більшість з яких отримали статус «виконано». Загальний показник рівня відповідальності політика – 43%.

Як українські політики і чиновники Львівської міськради на чолі з мером Садовим боролися з проблемою звалищ, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Міські легенди України. Львів. Грибовицьке сміттєзвалище».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: