МВФ може поставити кредитування України на паузу

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

У публічній площині зараз відсутня достатня кількість інформації, яка дала би привід залишатися оптимістом у питанні продовження співпраці України з МВФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів начальник департамента фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, оцінюючи ситуацію з проведенням реформ і кредитуванням нашої країни Міжнародним валютним фондом.

«Нам потрібно зрозуміти, що це не МВФ вимагає від України реформ, а Україна сама взяла на себе зобов'язання у прагненні продовжити співпрацю з кредиторами. Зокрема, йдеться про земельну і пенсійну реформи, приватизацію, розв'язання проблеми з держбанками», - констатував Яблоновський.

За його словами, є три законопроекти щодо земельної реформи, два з яких зареєстровані.

«Третій варіант – від Кабміну, нібито напрацьований за участю експертів, досі не оприлюднений», - зазначив він.

На його погляд, найбільша проблема тут у тому, що позиція прем'єр-міністра Гройсмана (щодо реформи ринку земель) відрізняється від точки зору міністра аграрної політики Кутового.

«Тривають суперечки, і багато чого залишається таємницею», - говорить експерт.

Зі слів економіста, також потрібно вирішувати проблему скорочення частки держбанків у економіці: це також частина вимог, які містяться в меморандумі України з Фондом.

Співпраця з МВФ: як Фонд урізає підтримку УкраїниПісля чергової відмови Міжнародного валютного фонду розглядати питання надання траншу Україні уряду варто замислитися про причини такої поведінки кредиторів.

«Не розпочинала влада і проведення пенсійної реформи. Внаслідок усього цього зараз ситуація може загостритися. Уряду доведеться багато чого пояснювати кредиторам. Станом на травень ситуація далека від оптимістичної. Західні кредитори можуть поставити співпрацю з Україною на паузу», - вважає Дмитро Яблоновський.

У свою чергу, економіст Олег Устенко підкреслив: якщо Україна не готова або не хоче робити те, про що домовилася з МВФ, то кредитори її не змусять.

«Якщо українська влада вважає, що реалізовувати взяті зобов'язання не потрібно, то можна сміливо відмовлятися від цього. Правда, в такому разі варто бути готовими до соціального вибуху. Зараз ми розплачуємося за помилки влади, яка своєчасно не проводила структурні реформи», - зазначив Устенко.

Згідно з меморандумом із МВФ, пенсійна реформа в Україні має бути проведена до кінця травня 2017 року. Відомо, що поки кредитори не схвалили урядовий проект цієї реформи.

Докладніше про співпрацю України і МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд урізає підтримку України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: