Паспортний тоталітаризм. Хто наступний після Артеменка?

Читать на русском
Ольга Василевська-Смаглюкжурналіст

Його історія була короткою. Він поїхав до США і передав Трампу план здачі Криму в оренду Росії. На 50-100 років. Потім повернувся. Кілька місяців по тому Президент Порошенко раптом підписує папір про позбавлення його українського громадянства. Адже розкрилося, хоч він і не приховував, що є громадянином Канади. А діти і дружина – США. Такий закон: якщо ти втрачаєш громадянство, Верховна Рада повинна позбавити тебе депутатських повноважень. І от Артеменко зараз у США, поки 244 голоси позбавляють його мандата. Не може вилетіти до України, бо прикордонники анулювали його паспорти.

Народному депутату протипоказано бути іноземним підданим. А ось міністр або керівник підприємства-монополіста може мати два паспорти, дві батьківщини. Так вирішили в Адміністрації Президента. Айварас Абромавичус, Наталія Яресько, Хатія Деканоїдзе, Ека Згуладзе. Всі вони прилетіли до України іноземцями, швидко отримали з рук Президента українські паспорти, зробили видимість справи і полетіли. Таїна за сімома печатями, чи відмовилися вони від попередніх громадянств, набувши нове. І чи здали вони українські паспорти перед стрімким від'їздом. А може, забрали із собою на пам'ять про держслужбу. Необхідність отримання паспорта громадянина України для чиновника такого рівня банальна – потрібно мати доступ до державної таємниці. Інакше робота зупиниться.

Замість Артеменка до Верховної Ради проходить бізнес-вумен з ДонецькаПісля позбавлення мандата народного депутата Андрія Артеменка до Верховної Ради за списками Радикальної партії Ляшка проходить керівний партнер агентства нерухомості Валерія Заружко, родом з Донецька.

З решти експатів і громадянство, і доступ до держтаємниці точно є тільки в очільника Укравтодора Славоміра Новака. У глави Укрзалізниці Войцеха Балчуна, всупереч закону, громадянства України немає. Тому Укрзалізниця має безліч проблем із військовими і ядерниками. Бальчун не отримав доступу до держтаємниці. Нібито Гройсман вирішив, що громадянство Бальчуну не потрібне. Щоб не нести полякові взагалі жодної відповідальності. Іноземний громадянин без будь-яких зобов'язань керує українською залізницею. Лишається відкритим питання із заступником міністра юстиції Гією Гецадзе і заступником директора НАБУ Гізо Углавою. Чи є у них українське громадянство?

Усі ці приклади ілюструють вибірковість рішень нашого Президента. Не подобається Артеменко? Позбавлю його громадянства. Подобається Деканоїдзе? Дам їй громадянство. Перестала подобатися Деканоїдзе – заберу у неї громадянство. Стратити не можна помилувати. Чисто тоталітарні замашки.

У Верховній Раді Артеменко був не єдиним власником альтернативного паспорта. Я знаю кількох членів парламенту, які мають ізраїльське громадянство. Це легко довести, звернувшись до МВС тих країн, громадянами яких вони є. Крім того, я особисто знайома з тими, хто робив своїм дружинам і дітям так звані «карти поляка». Це не громадянство, але вид на проживання. Чи є це порушенням – так, якщо ним володіє народний депутат чи держслужбовець. І ні, якщо надається членам їхніх сімей. У нас же діти за батьків не відповідають. Захотів тато стати нардепом – чому діти повинні страждати?

За моїми даними з достовірного джерела, ще кілька років тому народний депутат Віталій Хомутинник хвалився перед друзями паспортами Мальти і Кіпру. Запасний документ є і у одного з лідерів «Народного фронту» Андрія Іванчука. Так що, якщо раптом ці люди чимось не сподобаються Президенту, їх легко прибрати як мінімум із вулиці Грушевського.

Ймовірно. Чисто теоретично. Ми припускаємо. Чи не стверджуємо. Але, наприклад, народний депутат Вадим Рабинович може мати ізраїльське громадянство. Теоретично він емігрував до Ізраїлю в 90-ті, автоматично отримав там громадянство. Але раптом зрозумів, що потрібен Україні, й повернувся. Від ізраїльського громадянства практично неможливо відмовитися. Рабинович міг дзвонити і писати до МВС Ізраїлю, мовляв, заберіть паспорт, мені вже не потрібно, спасибі. Але в Ізраїлі це не працює. Там немає практики позбавлення єврея громадянства на його навіть дуже наполегливе прохання. Громадянства позбавляє особисто міністр внутрішніх справ Ізраїлю, і такі випадки поодинокі. І, погодьтеся, який дурень добровільно відмовиться від паспорта, що дає право безвізового в'їзду до 148 країн світу?

ВАСУ відкрив провадження щодо припинення українського громадянства нардепа АртеменкаВищий адміністративний суд України відкрив провадження за заявою нардепа Андрія Артеменка про припинення його українського громадянства.

Ще приклад. У Верховній Раді є клан Балог, депутати Василь Брензович і Валерій Лунченко. Вони з Закарпаття. Усі вони чисто гіпотетично могли отримати угорські паспорти. Адже вони живуть у Мукачеві, а там українців з угорськими паспортами багато. Українська влада навіть точно не знає скільки. А з кожним днем ​​таких дедалі більше. У Закарпатті – новоспечених громадян Угорщини. У Львові – поляків. Як у Криму роздавали російські паспорти ще задовго до окупації? Ми всі знали, але закривали на це очі. То як тепер – усіх їх позбавити громадянства України? За що? Україна не визнає подвійного громадянства, але мати подвійне громадянство ані кримінально, ані адміністративно не карається. Нема закону, який передбачає санкції за подвійне або, не приведи господи, потрійне громадянство.

Випадок з Артеменком – прецедент. Тепер будь-хто, ставши неугодним владі, може поплатитися українським паспортом. Можна відфільтрувати громадянське суспільство так, що залишаться лише бажані громадяни. Абсолютно легальний метод. Жодного криміналу.

Довідково. Громадянство України з рук Президента 2016 року отримали 809 іноземців. Росіян – 131 особа, грузинів – 47, 52 афганці, 1 американець, 1 ізраїльтянин і три індуса. Скільки з них стали держчиновниками – точно невідомо. Також в Адміністрації Президента не говорять, скількох Порошенко громадянства позбавив.

Ольга Василевська-Смаглюк, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: