Від плану оренди Криму до втрати громадянства і мандата: хроніка кінця депутатства Артеменка

Читать на русском

Менше трьох місяців минуло з початку скандалу навколо плану здачі Криму в оренду Росії, як Андрій Артеменко встиг втратити не лише мандат нардепа, а й українське громадянство: «Слово і Діло» підготувало інфографіку хронології подій.

20 лютого 2017 року у газеті The New York Times з'явилися відомості, що депутат фракції Радикальної партії Ляшка Андрій Артеменко через колишнього радника президента США Дональда Трампа Майкла Флінна передав в його адміністрацію план вирішення конфлікту в Україні.

Документ передбачав виведення російських військ з окупованих територій Донбасу і проведення референдуму щодо передачі Криму в оренду РФ на термін від 50 до 100 років, після чого з Росії мали б зняти всі санкції.

У той же день фракція РПЛ виключила Артеменка зі свого складу, а лідер політсили Олег Ляшко закликав нардепа скласти свій мандат.

21 лютого голова ГПУ Юрій Луценко повідомив, що генпрокуратура відкрила проти Артеменка справу за підозрою в державній зраді і продемонстрував відповідний документ.

15 березня Луценко оприлюднив докази того, що у Артеменка окрім українського є ще і канадське громадянство. У той же день на допиті в ГПУ Артеменко підтвердив цю інформацію.

21 квітня ГПУ звернулася до Президента Петра Порошенка з проханням почати процедуру припинення громадянства Артеменка у зв'язку з наявним у нього громадянством Канади.

29 квітня глава держави підписав указ про припинення громадянства нардепа. При цьому до останнього моменту Артеменко міг брати участь в засіданнях ВР, не вже без громадянства України, оскільки мандат народного обранця був при ньому.

16 травня, після рекомендації регламентного комітету позбавити Артеменка мандата, Верховна Рада 244 голосами звільнила екс-нардепа від його повноважень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: