Формула пенсійної реформи: як вирішити проблему мізерних пенсій і забезпечення пенсіонерів

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

Те, чим займається уряд, називаючи цей процес проведенням пенсійної реформи, – переважно для проформи. Кабмін бореться з дефіцитом Пенсійного фонду, а насправді необхідно усунути дефіцит сімейних бюджетів і сприяти створенню персональних пенсійних фондів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакету реформ» з питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина, оцінюючи заяву Володимира Гройсмана про зобов'язання провести пенсійну реформу.

«Глава місії МВФ назвав передчасним введення накопичувального рівня пенсійної системи в Україні, мотивуючи це великим безладом в солідарній частині пенсійної системи. З цим погоджується наш Мінфін. Очевидно, в уряді тривають дискусії – що реально можна зробити і чи можливо обійти підводні камені солідарної пенсійної системи?», - підкреслив Щербина.

На його переконання, існує формула успішної пенсійної реформи і скорочення дефіциту ПФ. «Потрібно скасувати ЄСВ як явище», - переконаний фахівець.

«Це тільки перша частина роботи. Друга частина повинна зводитися до нормалізації перерозподілу результатів праці через податки. Слід йти до того, щоб сімейний бюджет після оподаткування отримував дві третини від заробленого людиною. Сьогодні ми сплачуємо податків більше, ніж отримуємо на руки як заробіток. Така економіка формує дефіцит ПФ, уряд додруковує гроші, організовує маніпулятивні схеми. Наслідок – інфляція», - пояснює експерт РПР.

У результаті, підкреслив він, маємо дефіцит ПФ і ідеї про підвищення пенсійного віку, оскільки люди самі не заробляють.

«Населення повинне мати можливість формувати приватні пенсійні фонди. Тільки такий варіант дасть Україні приріст в економіці», - підкреслив Щербина.

Сьогодні у нас уряд діє за принципом: спочатку створимо проблему, а потім її подолаємо. Це неправильний підхід.

На його погляд, дивує позиція МВФ, оскільки вони могли б відштовхувалися від досвіду інших країн, в яких існує нормальний перерозподіл доходів громадян.

«Австрія, Німеччина орієнтуються на вилучення 40 відсотків того, що людина заробляє, а 60 відсотків залишається в сімейних бюджетах. До речі, вже доведено, що це неправильно і відбирати можна не більше третини. Японія орієнтується на чверть, США – на третину, а Трамп взяв курс на 15 відсотків вилучення через податки. Ось де потрібно шукати компенсатори. Влада повинна не змушувати людей ходити строєм до ПФ, а зменшувати податки, ліквідувати ЄСВ і не сподіватися, що наші проблеми вирішить МВФ, який без поняття, як і що працює в Україні», - резюмував Володимир Щербина.

31 березня 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв протягом семи років зробити Пенсійний фонд бездефіцитним. Загальний рівень відповідальності політика становить сьогодні 56%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: