Без конфліктів, коаліції та реформ: в якому стані ВР зустріла свій «екватор»

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Усе пізнається в порівнянні. Минулого року перша половина парламентського сезону «весна-літо» була дуже конфліктною. Розгорілася парламентсько-урядова криза. Але надалі ВР працювала хоч і не надто ефективно, зате без конфліктів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, оцінюючи першу половину п'ятирічного терміну роботи ВР VIII скликання.

Без конфліктів і з «хвостами» по реформах

«Головний аспект у тому, що перша половина парламентського сезону минула неконфліктно. Це був період буденної роботи: без резонансних законодавчих і кадрових рішень. Судячи з усього, усе це нас чекає у другій половині сезону, ближче до кінця травня - в червні. «Зависла» ціла низка кадрових рішень: по НБУ, Фонду держмайна, ЦВК, Рахунковій палаті», - міркує Фесенко.

«Є така аналогія зі спортом: кращий матч той, в якому не чутно суддю. Чим менше конфліктних ситуацій, тим краще працює парламент», - додав експерт.

На його думку, в другій половині парламентської каденції Раді доведеться зробити кроки по заявлених реформах, які не реалізовані за перші два з половиною роки роботи.

«Не по всіх анонсованих реформах, але по деяких із них уряд внесе законопроекти. Це станеться, швидше за все, під завісу нинішньої сесії - напередодні канікул. Це буде правильно тактично. До того ж слід врахувати ступінь готовності законопроектів. Відкриті питання реформи охорони здоров'я, пенсійної реформи, під великим сумнівом земельна реформа», - вважає експерт.

Коаліція на вимогу: то є чи ні парламентська більшість?

«Дискусія з приводу того, чи існує парламентська більшість, триває близько двох років. Особливо після того, як лави коаліції покинули «радикали», «Самопоміч», «Батьківщина». Насправді ця дискусія дещо безглузда, бо формально наявність 226 депутатів у складі фракцій коаліції потрібно лише при формуванні уряду. Далі це не принципово. Відсутність 226 депутатів не є підставою для заяв про розвал коаліції. Чітко в Регламенті ВР це не визначено», - пояснює Фесенко.

Рік роботи Кабміну: хто з міністрів Гройсмана виконав найбільше своїх обіцянок?Слово і Діло склало рейтинг відповідальності та безвідповідальності членів чинного Кабінету міністрів під головуванням Володимира Гройсмана за перший рік їхньої роботи.

На його думку, розмови про існування коаліції є і будуть, але це не впливає на роботу парламенту.

«Є фактична ситуативна більшість. Ця більшість працює. Законодавча результативність її вища, ніж була за часів існування коаліції в складі п'яти фракцій», - констатував експерт.

Екватор пройдено

«Парламент у першій половині свого терміну був пасивним і безініціативним. Є багато проблем, пов'язаних із дисципліною депутатів, прогулами пленарних засідань. Загальний рівень парламентської культури дуже низький. Цей парламент далекий від нормального стану. Однак, виходячи з відносних критеріїв і з урахуванням особливостей нашої парламентської культури, порівняно з іншими сезонами - цей відрізок Верховна Рада пропрацювала задовільно. Хоча це далеко від рівня «добре» чи тим паче «відмінно», - оцінив роботу ВР політолог Володимир Фесенко.

15 травня «Слово і Діло» проводить прес-конференцію з приводу «екватора» роботи ВР VIII скликання. Деталі за посиланням.

Раніше аналітики порталу з'ясували, хто увійшов до топ-5 найбільш відповідальних міністрів і як працювали чиновники Кабміну Володимира Гройсмана.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: