Мовчазний компроміс: чому Парубій не став розслідувати «переворот» у Раді за участю Сироїд

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Аргументуючи неможливість провести розслідування тим, що нардепи не внесли відповідний проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії, спікер ВР Андрій Парубій лукавить. Насправді він також є народним депутатом України й за бажання має право самостійно чи разом з однопартійцями подати такий проект.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валентин Гладких, оцінюючи ситуацію з рішенням народних депутатів не проводити обіцяне розслідування дій Оксани Сироїд. Нагадаємо, вона закрила засідання ВРУ 15 березня 2017 року, коли співробітники правоохоронних органів намагалися виступити з парламентської трибуни й оприлюднити свою версію конфлікту за участю народних депутатів Семена Семенченка і Володимира Парасюка, що мав місце під час блокади Донбасу.

«Річ у тім, що в разі проведення розслідування довелося б дати відповідь на низку неприємних для голови Верховної Ради запитань. Наприклад, на яких підставах правоохоронці потрапили до адміністративного приміщення ВР на Грушевського, 5? Хто дав дозвіл на те, щоб вони потрапили до кулуарів? Більше того, було б цікаво дізнатися, хто дав команду працівникам комендатури пустити «візитерів» у «святая святих» парламенту - сесійну залу», - міркує політолог.

На його думку, ймовірно, що голові ВР пояснили можливі наслідки оприлюднення відповідних документів і фактів.

Що з обіцяного так і не виконав Парубій за рік на посаді спікера Верховної РадиСьогодні спікер українського парламенту Андрій Парубій відзначає рік на своїй посаді: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, які свої обіцянки він так і не виконав, а які – дотримав.

«Оскільки потрапити до зали пленарних засідань парламенту правоохоронці навряд чи могли без прямої вказівки голови Верховної Ради України, по-перше, стало б цілком очевидним, які політичні сили стоять за появою співробітників правоохоронних органів у сесійній залі. По-друге, виправдовуватися довелося б уже самому спікеру – чи не перевищив він свої повноваження, дозволивши стороннім особам потрапити до сесійної зали? Словом, було досягнуто мовчазного компромісу – цей інцидент краще не ворушити», - припустив експерт.

Крім того, за словами політолога, звільнення Оксани Сироїд з посади віце-голови ВР можна ініціювати і безвідносно до того, чи було порушення у її діях.

«В даному випадку це були просто спекуляції і погрози відставки. Якщо є 226 голосів за звільнення і призначення нового віце-спікера – зняти з посади Сироїд можно безвідносно до інциденту. Проблема в тому, що 226 голосів, швидше за все, ніхто не знайде», - проаналізував ситуацію Валентин Гладких.

З поясненням голови ВР можна ознайомитися у відповіді на запит порталу «Слово і Діло» від 3 травня за посиланням.

«Слово і Діло» зафіксувало 84 обіцянки Андрія Парубія.

У рейтингу відповідальності парламентаріїв голова ВР перебуває на 94-ій позиції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: