У Верховній Раді передумали розслідувати дії Оксани Сироїд під час блокади Донбасу

Читать на русском

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій, а також депутат від Народного фронту Андрій Тетерук не виконали обіцянки розслідувати дії Сироїд 15 березня і, як наслідок, відправити її у відставку з посади віце-спікера.
Оксана СироїдФото з відкритих джерел

Глава Верховної Ради Андрій Парубій так і не ініціював розслідування інциденту з достроковим закриттям 15 березня цього року засідання парламенту за рішенням віце-спікера Оксани Сироїд.

На думку деяких депутатів, вона порушила регламент, закривши засідання у зв'язку з подіями, що відбувалися на Донбасі, де народні депутати та активісти блокували рух вантажних складів з вугіллям. Крім того, під час ранкового засідання до сесійної зали прийшли люди в камуфляжі. Наступного дня після інциденту, 16 березня, Андрій Парубій заявив, що рішення про дострокове закриття Ради буде розглянуте в ході спеціального розслідування.

«Вважаю неприйнятним, коли люди з мандатом народного депутата здійснюють напад на представників українських правоохоронних органів і на українську поліцію, користуючись цією недоторканністю... Всі інциденти будуть розслідувані. І я дав доручення провести розслідування. І з приводу цього розслідування я обов'язково поінформую і голів фракцій, і депутатів», – заявив тоді Парубій.

Депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук пішов іще далі й заявив, що фракція ініціює відставку Сироїд. На його думку, остання просто відмовилася дати слово правоохоронцям, які брали участь в інциденті з Володимиром Парасюком на одному з блокпостів «блокадників».

Півтора місяці потому «Слово і Діло» поцікавилося виконанням цих обіцянок. З'ясувалося, що жодних передбачених законом для таких випадків дій у парламенті не зробили. Зокрема, в листі-відповіді на запит порталу від 3 травня Парубій повідомив, що для такого суспільно важливого розслідування необхідно створити тимчасову слідчу комісію. Однак, за інформацією в базі даних документації Ради, народні депутати не виступали з ініціативою розслідування дій Сироїд 15 березня. Даних про інші можливі перевірки у керівництва парламенту немає. Як немає і проекту постанови про звільнення Сироїд, для якого й необхідний висновок ТСК.

Андрій Парубій на цю мить виконав 42% власних обіцянок, Андрій Тетерук – 45%. У рейтингу відповідальності парламентарів вони посідають 94-е і 81-е місця відповідно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: