Геращенко сподівається на ратифікацію ВР Стамбульської конвенції

Читать на русском
Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко сподівається, що парламент ратифікує Стамбульську конвенцію із захисту прав жінок.
Ірина Геращенко та Сергій Кислиця

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко сподівається, що парламент ратифікує Стамбульську конвенцію із захисту прав жінок.

Про це вона повідомила на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«У перерві між дипломатичними зустрічами в АП ми з заступником міністра закордонних справ Сергієм Кислицею обговорили перспективи ратифікації Стамбульської конвенції. Ми оптимісти, я все ж вірю, що у ВР переможе мудрість і раціо, і ми ратифікуємо конвенцію, яка реально посилить відповідальність за насильство проти жінок і дітей», - повідомила Геращенко.

Ірина ГеращенкоНародний депутат України
Геращенко заявила, що домагатиметься введення гендерних квот у виборчому законодавствіСказано 8 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Нагадаємо, Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьби із цими явищами (скорочена назва - Стамбульська конвенція) була відкрита до підписання у 2011 році в Стамбулі, того ж року Україна підписала документ. Конвенція вступила в силу 1 серпня 2014 року, проте досі не ратифікована в Україні.

Верховна Рада розглядала ратифікацію документа, однак депутати розкритикували наявність у тексті конвенції поняття «гендер» і «сексуальна орієнтація», що, на їх думку, йде врозріз із українськими моральними принципами.

Оскільки Рада не може вносити правки в міжнародні нормативно-правові акти, було запропоновано доопрацювати ратифікаційний законопроект і вказати в ньому, що Україна ратифікує Стамбульську конвенцію із застереженням про право незастосування деяких її спірних положень. Це пропозиція парламентарії підтримали 249 голосами «за».

З того часу відповідний законопроект №0119 «про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьби із цими явищами» так і не був ухвалений навіть у першому читанні.

Раніше народний депутат від фракції БПП Ірина Луценко заявила, що в Україні спостерігається небувалий сплеск домашнього насильства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: