Послання щодо виконання «Мінська»: позиція Києва і зона відповідальності Берліна

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

У глобальному плані з урахуванням часових рамок РФ зараз дає зрозуміти, що вже не готова постійно відкладати реалізацію Мінських угод у потрібній для них частині.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи позицію глав України і Німеччини про пріоритетність виконання «Мінська» та заяву Путіна, про те, що Україна втратила шанс для реалізації угод.

«РФ дає посил Німеччині щодо реалізації «Мінська», натякаючи, що це також їх зона відповідальності, що Меркель не змогла вплинути на Київ у цьому питанні. Заява Путіна про втрачений шанс по «Мінську» була послання не Києву, а Меркель в контексті того, що час спливає, ау вересні на Німеччину чекають вибори, де Меркель доведеться відповідати і на це питання», - міркує політолог.

На його погляд, зараз відбувається констатація факту – з моменту підписання «Мінська-1» і «Мінська-2» пройшов не місяць і не півроку, а прогрес є тільки в обміні полоненими і зниженні інтенсивності вогню.

«Ключовою усе одно залишається позиція Києва. Постає питання: наскільки діючий парламент готовий зробити певні кроки, ухвалити закони без введення їх в дію? Зі свого боку, керівництво України посилається на внутрішню ситуацію в країні, проблеми з коаліцією тощо. Але у Берліна час закінчується і дедалі чіткіше виробляється інша позиція. Яскравий приклад – інтерв'ю посла Німеччини з тезою про проведення виборів на Донбасі. А позиція посла рівнозначна позиції МЗС», - пояснює експерт.

«Сигналів з боку Берліна для України щодо реалізації «Мінська» дедалі більше, але складається враження, що в Києві поки прикидаються, що нічого не чують», - резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, два роки тому Президент України пообіцяв, що Мінські домовленості – мирний план, який обов'язково буде виконаний. Весь список обіцянок глави держави доступний за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: