Чи дасть Макрон «нове життя» нормандському формату і що буде з санкціями проти РФ?

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Наступним етапом після обрання Макрона президентом Франції будуть вибори до французького парламенту. І саме тут у нового лідера країни можуть виникнути проблеми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики і міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи продовження роботи «нормандської четвірки» за участі нового президента Франції Еммануеля Макрона.

«У цьому разі питання не лише про президента Макрона і його інтереси, які, можливо, співзвучні інтересам України, а про те, наскільки він зможе їх реалізувати у зв'язці «президент-парламент-майбутній уряд». Макрон уособлює більшість розсудливих виборців, але на найближчих парламентських виборах він сильно відчуватиме суперництво праворадикальних сил», - підкреслив Пашков.

У питанні українського конфлікту і «нормандської четвірки», на його погляд, «перезавантаження» малоймовірне.

Інша Європа – національний вибір Франції: феномен Макрона та революція Ле ПенЕксперт розповів, чим важливі французькі вибори та чому перемога Макрона може стати новим етапом розвитку для Європи.

«Нормандські переговори будуть поставлені на паузу. Завершення виборів – не крапка в політичних трансформаціях у Франції: набір команди, формування уряду, парламентські вибори. Це все вимагає часу, а вже восени вибори в Німеччині. Тому «нормандський формат» у режимі тривалого очікування», - пояснює фахівець.

На його переконання, проблема не в тому, як відбуваються процеси всередині «нормандського формату», а в тому, наскільки ефективно Україна зможе використати паузу, що виникла.

«Зараз більш важливим є питання пролонгації Євросоюзом санкцій проти Росії. Ось тут Макрон може допомогти зміцненню позиції ЄС щодо РФ і продовженню санкцій», - резюмував Михайло Пашков.

Раніше постпред України у Раді Європи повідомив, що нормандський формат відновить роботу влітку. Петро Порошенко привітав з перемогою Макрона й заявив, що Україна розраховує «наамбітну співпрацю з Францією і активізацію нормандського формату».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: