Боротьба за інвестора: чому Україна програє війну за гроші великого бізнесу

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Фактор війни на сході України справді чинить негативний вплив на інвестиційну привабливість країни, проте є яскраві приклади держав, які, перманентно перебуваючи в стані війни й під загрозою тероризму, є одними з лідерів серед світових економік. Наприклад, Ізраїль.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи інвестиційний клімат в Україні.

«Не можна виправдовувати вкрай низькі показники інвестклімату та економічні проблеми війною, яку навіть офіційно війною ніхто не називає. Три роки ми живемо у стані війни, але, як і раніше, немає ні змін в економічних показниках, ні стратегії деокупації», – констатує Невмержицький.

На його думку, для того, щоб стати на шлях інвестиційного відновлення, перш за все, треба захистити інвестора, а це передбачає проведення кількох реформ.

«Важлива реформа судової системи, законодавства, правоохоронної системи, яка зараз прямо порушує права легальних підприємств. Розв'язання цих проблем – це державне завдання», – каже економіст.

Також, на його думку, значно погіршує ситуацію проблема з банківською системою.

Міжнародна інвестиційна діяльність України: галузі та регіони, що цікаві інвесторамЗ початку року іноземні інвестиції в Україну склали 2,618 млрд дол., що в сумі склало 45,153 млрд дол.

«Нещодавно закрився черговий банк через недокапіталізацію. Виходить, що будь-який без винятку банк, що веде свою діяльність, може бути закритий. У будь-якого інвестора виникають обґрунтовані побоювання: вкладати гроші в українську економіку, чи не варто? Тому що дуже високий ризик корупції. Це підтверджено навіть міжнародними рейтингами», – міркує фахівець.

При цьому, додає економіст, замість того, щоб боротися з корупціонерами, Україна випускає їх під різними приводами під заставу вкрадених грошей.

«В Україні є цікаві (для бізнесу – ред.) сектори та всі можливості для відновлення інвестклімату. Але потрібно зрозуміти, що відсутність інвесторів на ринку – це проблема, яка пов'язана не з війною, а з корупцією, якою пронизана держава», – оцінює інвестиційний клімат в Україні Невмержицький.

Як розвивається український бізнес і які сектори економіки цікаві інвесторам, «Слово і Діло» з'ясувувало в матеріалі «Міжнародна інвестиційна діяльність України. Галузі та регіони, цікаві інвесторам».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: