У США завалився тунель з ядерними відходами

Читать на русском
Комплекс уже виведено з експлуатації, але він підтримується в робочому режимі для зберігання відходів.

У США, штат Вашингтон, в Хенфордському комплексі зі зберігання радіоактивних матеріалів, завалилася частина даху тунелю, де зберігаються плутонієві відходи.

Про це повідомив телеканал «ABC news», передає «Слово і Діло».

Комплекс уже виведено з експлуатації, але він підтримується в робочому режимі для зберігання відходів.

Обвал стався на площі близько 30 квадратних метрів. Частина робітників була евакуйована, частина сховалася в спеціальному захищеному приміщенні. Як з'ясувалося, витоку радіації не сталося. Неподалік від комплексу проживають понад 300 тисяч людей.

«Жодних дій не потрібно наразі для жителів Бентон і Франклін. Немає даних про радіаційний викид!, - сказано в заяві Департаменту енергетики.

Губернатор штату Джей Инсли назвав НП «серйозною ситуацією». «Забезпечення безпеки працівників і громадськості є першочерговим завданням»,- сказав він.

Досі невідома причина обвалення. Над залізобетонними тунелями довжиною в сотні метрів, насипано шар землі у 2,4 метра. Якщо в конструкції виявлять очевидні дефекти, то ситуація виявиться катастрофічною.

До комплексу, де зберігаються відходи, було багато питань у Генеральної прокуратури штату Вашингтон. З початку 1980-х років, коли комплекс здавався в експлуатацію, сотні робочих скаржилися на радіоактивні випаровування, які нібито виходили з баків з відходами. Однак Департамент енергетики не знайшов жодних доказів, що у місці зберігання небезпечного сміття є викиди радіоактивних речовин.

Зазначимо, новий безпечний конфайнмент на Чорнобильській атомній електростанції планується ввести в експлуатацію у листопаді 2017 року.

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, Україні слід починати створення належних умов для економічної реабілітації та розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: