Країни Балтії відключать свої енергомережі від РФ

Читать на русском
Естонія, Литва і Латвія домовилися підключитися до енергетичної системи Євросоюзу через Польщу.

Естонія, Литва і Латвія домовилися підключитися до енергосистеми Євросоюзу через Польщу.

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас повідомив, що Естонія, Латвія і Литва для зменшення залежності від Росії підключать свої енергомережі до мережі Європейського Союзу через Польщу.

Про це передає «Слово і Діло» з посиланням на DW.

«Всі ми четверо погодилися прояснити розподіл (обов'язків, - ред.) між чотирма країнами (Естонією, Латвією, Литвою і Польщею, - ред.) до кінця року», - заявив Ратас.

Відключення від російської мережі спочатку планувалося до 2025 року, але було відкладено через дискусії щодо точки підключення до європейської мережі - в Польщі чи Фінляндії (через підводний електрокабель).

Пізніше підключення через Польщу було визнано найбільш економічно доцільним.

Зазначається, що під час підключення доведеться враховувати також і те, що Калінінградська область синхронізована з російською електромережею через країни Балтії.

Україна може завершити історію енерговідносин з Донбасом так, як це вже зробила з КримомЕксперт розповів, чому питання припинення електропостачання в ОРЛО – політичне, а не економічне рішення.

Як вказує видання, Росія ніколи не відключала електроенергію країнам Балтії і навіть не погрожувала це зробити, однак Литва розглядає факт енергетичної залежності від Росії як одну з головних національних загроз.

Раніше повідомлялося, що Естонія, Латвія і Литва запроваджують додаткові заходи прикордонного контролю і будують паркани на своїх східних кордонах.

Нагадаємо, країни Балтії підтримали безвізовий режим для України і її євроінтеграцію.

Як повідомлялося, в Естонії стартували масштабні військові навчання НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: