У ГПУ підрахували, скільки вкрала «сім'я» Януковича

Читать на русском
Під час перебування екс-президента Віктора Януковича при владі було вкрадено близько 40 млрд доларів, що становить приблизно один держбюджет України.

Під час перебування екс-президента Віктора Януковича при владі було вкрадено близько 40 млрд доларів, що становить приблизно один держбюджет України.

Про це в ефірі UMN розповів заступник генерального прокурора Євген Єнін, передає «Укрінформ», пише «Слово і Діло».

«За нашими оцінками, протягом президентства Віктора Януковича було вкрадено близько 40 млрд доларів США. За 2,5 року вони вкрали приблизно один державний бюджет України», - зазначив він.

За словами Єніна, злочинна організація Януковича нараховувала кілька груп впливу.

«За версією слідства їх сьогодні 7. Ми детально проаналізували діяльність одного з семи крил злочинної організації - це крило, яке діяло під дахом Курченка, Клименка. Зазначені особи контролювали діяльність певних сфер народного господарства України», - заявив він.

«Вони тільки з Дніпропетровської області щомісяця стягували приблизно 100 млн дол. кешем. Це були так звані податкові майданчики», - розповів заступник генпрокурора.

Далі, за словами Єніна, ці гроші пропускалися через коло банківсько-фінансових операцій.

«Це крило тримало під собою тисячі фіктивних підприємств, за діяльність яких відповідали близько 400 фінансових експертів. Решта 600 експертів відповідали за зв'язок грошової маси і діяльність підприємств із зовнішнім світом», - сказав він.

«Тобто мова йде про діяльність міжнародного хаба, де гроші відмивалися за кордон, а далі вже «вибілені» використовувалися на придбання нерухомості, футбольних клубів, яхт, депутатських голосувань, або так званого реінвестування в Україну - тобто купівля облігацій внутрішньої державної позики», - заявив заступник генпрокурора.

Як Україна витратить конфісковані «гроші Януковича»Гроші з арештованих рахунків екс-президента Віктора Януковича вже надійшли до Державного казначейства: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, на що їх витратять.

Як повідомлялося, суд дозволив конфіскацію арештованих на рахунках Януковича 1,5 мільярда доларів.

Нагадаємо, 3 травня Порошенко заявив, що ніхто з так званих «власників» конфіскованих коштів режиму Януковича не з'явився після рішення суду про перерахування цих грошей до бюджету України.

Раніше глава держави розповів, що найближчим часом будуть заарештовані нові кошти на рахунках колишніх чиновників на мільярди гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: