100 днів президентства Трампа: чого боявся Київ і що не збулося для Москви

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Перші 100 днів президентства – м'яка форма політичного життя, яку зазвичай намагаються драматизувати. Але, що стосується Трампа, то він так сумбурно «пробіг стометрівку», що це викликає побоювання щодо його подальших дій.

Про це, підбиваючи підсумки 100 днів президентства Дональда Трампа, в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

Перші підсумки для України

«Сто днів президентства Трампа дуже добре показали, що жодної «здачі» України не буде. За ці 100 днів Президент США не дав жодного приводу вважати, що українське питання може стати розмінною монетою в міжнародних відносинах. За повної своєї суперечливості та невизначеності, добре видно, що Трамп говорить про кого та про що завгодно: про Китай, Північну Корею, Сирію – тільки не обговорює проблеми України з Путіним», – розповідає Небоженко.

Трамп ясно дав зрозуміти, що він не хоче робити політичний крок щодо України, який викличе потім великі проблеми. Це заслуга не України і навіть не самого Трампа, це перевага політичної системи США, в якій немає традиції робити різкі рухи.

При цьому, за словами експерта, важливо враховувати, що зустріч із Порошенком досі не призначена й американський президент за весь час не зробив жодних знаків уваги українському істеблішменту.

«Трамп чудово розуміє, що нинішнє політичне керівництво України вочевидь не справляється зі своїми завданнями: реалізацією реформ, боротьбою з Росією. Зараз США залишаються нашими стратегічними союзниками незважаючи на те, що вони дуже нами незадоволені. У зв'язку з цим, цілком ймовірно, що Америка може зайнятися переформатуванням політичного ландшафту в Україні», – вважає експерт.

На його думку, після 100 днів президентства Трампа, для нашої еліти закінчується період «легких очікувань», натомість на зміну йому можуть прийти важкі дні випробувань.

«Поганий хороший Трамп»: США та Росія

«Історія зі звинуваченнями адміністрації Трампа в ході передвиборної гонки у зв'язках із Росією тягнеться й досі. Однак у даній ситуації можна зробити висновок: усі «гібридні методи», які для Росії проходили в Польщі, Угорщині, Німеччині, навіть в Україні, не спрацювали у США та викликали сильну реакцію в американському суспільстві», – констатує політичний експерт.

На його погляд, це пов'язано з тим, що США, починаючи з часів президентства Маккарті та Рейгана, дуже негативно ставилися до СРСР.

Послання Трампа до Конгресу: деталі нового курсу СШААмериканський президент Дональд Трамп виступив з дебютним зверненням до Конгресу США та розповів, що стане пріоритетним для Америки.

«Тільки необхідність працювати з Росією змусила останні дві адміністрації (президентів – ред.) США змінити ненависть на жалість. Але те, що Путін порушив ці відносини, матиме великі наслідки для Росії», – додає він.

За словами Небоженка, вкрай важливим є той факт, що за 100 днів президент Трамп так і не погодився на торги з Путіним і на особисту зустріч із керівництвом РФ.

«Трамп зараз створив для Росії дуже багато проблем: Північна Корея, Сирія, Китай. Таким чином США відводять увагу світової спільноти від українського конфлікту на сирійський, корейський плацдарми, чудово розуміючи, що Росія не може вести локальні війни одразу в кількох точках. Проте до осені адміністрації Трампа доведеться виробити чітке ставлення до війни на Донбасі, Росії та України», – каже фахівець.

Світовий порядок денний – нові виклики

На думку експерта, на зовнішній арені сьогодні гостро поставлене корейське питання, оскільки адміністрація Обами його сильно запустила.

«Північна Корея має ядерну зброю. Це виклик для Америки, яка відповідає перед світом за стримування процесу «розповзання» ядерного озброєння. Хоча є, правда, ще одна країна – Ізраїль, який просто бомбить кого завгодно, показуючи Трампу приклад того, що можна зробити з Північною Кореєю. Це ніби сигнал для президента США: мовляв, якщо Північна Корея – це загроза, то вирішуйте проблему. Найближчим часом адміністрація Трампа буде зайнята саме цим напрямком», – підсумовує Небоженко.

Раніше «Слово і Діло» розповіло про деталі нового політичного курсу США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: