Гуманітарний проект Кремля: чому економічна інтеграція «ДНР» до РФ стає реальністю

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Ряд останніх подій і рішень, позиція громадянського суспільства, окремих політичних сил призводять до того, що економічна інтеграція Донбасу до РФ виглядає набагато реальнішою, ніж раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи економічну ситуацію на Донбасі та знеструмлення ДФС.

«РФ намагалася обмежувати зовнішні зв'язки з тимчасово окупованими територіями з метою не допустити подальшого посилення санкцій і міжнародного тиску. Але в даному випадку, оскільки сама Україна почала економічну блокаду, в очах міжнародної спільноти дії Росії тепер матимуть вигляд гуманітарного проекту», – розмірковує політолог.

Для України, додає він, такий варіант подій ускладнив реінтеграцію тимчасово окупованих територій.

Рівень життя в ОРДЛО й на неокупованій території: порівняння заробітків і цінЗарплати і пенсії в окупованих районах Донецької й Луганської областей суттєво нижчі, ніж на підконтрольній українському уряду території, а ціни – навпаки вищі.

«Гуманітарна ситуація на Донбасі тяжка, але якщо вона буде погіршуватися надалі, то РФ доведеться зробити певні кроки, щоб її стабілізувати. Проблему з електрикою вони зможуть вирішити, з водою також. Причина в тому, що зараз Кремлю вкрай невигідно, щоб рівень життя на цих територіях опустився нижче певної критичної позначки. Буде важко, але, в той же час, у Кремлі за допомогою пропаганди в усьому звинуватять Україну», – пояснює експерт.

«Для України і для мирного врегулювання, і для економічної реінтеграції така ситуація вкрай складна», – резюмував Дяденко.

Нагадаємо, місяць тому Президент України вирішив, що Україна не матиме жодних торговельних відносин із захопленими підприємствами на окупованих територіях. Рейтинг відповідальності Петра Порошенка доступний за посиланням.

Як змінилося життя на Донбасі, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Рівень життя в ОРДЛО та на неокупованій території. Порівняння заробітків і цін».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: