Неформальна робоча група готує альтернативний законопроект про Антикорупційний суд

Читать на русском
Міжнародні експерти та громадські активісти ведуть роботу над альтернативним проектом закону про Антикорупційний суд.

Неформальна робоча група в складі міжнародних експертів і представників громадянського суспільства вже завершила підготовку рекомендацій для подальшого опрацювання законопроекту про Вищий антикорупційний суд України.

Про це в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» розповів національний радник з юридичних питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні, член Ради по судовій реформі Олександр Водянніков, повідомляє «Слово і Діло».

«З січня 2017 року, практично щочетверга неформальна робоча група проводить свої зустрічі в офісі проекту USAID «Нове правосуддя». Дискусії точилися з усіх ключових питань. Уже зараз можу сказати, що група прийшла до спільного знаменника. Ми практично завершили роботу над рекомендаційним документом, в якому викладається наше спільне розуміння базових принципів, на яких має ґрунтуватися створення Антикорупційного суду в Україні», – сказав він.

Водянніков додав, що цей документ буде представлений Раді з питань судової реформи, після чого, як очікується, Рада приступить до розробки законопроекту.

«Процес роботи над законопроектом займе певний час, але до завершення поточної сесії парламенту, на мій погляд, цілком можна встигнути», – сказав експерт.

Як в українських судах засуджують хабарників – дослідженняУкраїнські суди за перший квартал 2017 року винесли 36 вироків по корупційних справах, тобто п'яту частину аналогічних рішень, починаючи з 2016 року.

При цьому він пояснив, що коли проект буде готовий для його подальшого внесення в парламент, виникне питання про вже внесений групою депутатів законопроект №6011, оскільки регламент Верховної Ради встановлює обмеження щодо термінів на внесення альтернативних законопроектів.

«Тому формально Президент не зможе внести законопроект, розроблений Радою з питань судової реформи, до моменту вирішення парламентом долі законопроекту №6011 або його відкликання», – сказав Водянніков.

Говорячи про суть пропозицій робочої групи, експерт зазначив, що слід дуже скрупульозно підійти до питань юрисдикції Антикорупційного суду, відбору суддів, процедури тощо, щоб все відбувалося в рамках української Конституції.

Нагадаємо, у представництві ЄС розповіли, коли очікують від України ухвалення закону про Антикорупційний суд.

Раніше директор НАБУ Ситник виявив сумнів в ухваленні Верховною Радою закону про антикорупційний суд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: