Інспектори праці зможуть перевіряти роботодавців без попередження

Читать на русском
Кабмін оприлюднив механізм виявлення неоформлених працівників, що є черговим кроком уряду в боротьбі за легалізацію доходів громадян.

Інспектори праці зможуть без попередження перевіряти роботодавців на предмет неоформлених працівників.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на постанову від 26 квітня 2017 р. № 295 на Урядовому порталі.

Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю було ухвалено на засіданні Кабміну 26 квітня.

«Порядок визначає ефективний механізм виявлення неоформлених працівників, що є черговим кроком уряду в боротьбі за легалізацію доходів громадян та з недобросовісними підприємцями», - прокоментували розпорядження в Секретаріаті Кабміна.

Інспектори праці за наявності службового посвідчення безперешкодно, без попереднього повідомлення мають право на інспекційні відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин, в рамках яких можуть проходити в будь-які приміщення, в яких використовується наймана праця; знайомитися з будь-якими документами, ведення яких передбачено законодавством про працю; наодинці або в присутності свідків ставити керівника та/або співробітників об'єкту відвідування питання, що стосуються законодавства про працю, отримувати із зазначених питань усні та/або письмові пояснення.

При наявності ознак кримінального правопорушення чи створення загрози безпеки інспектора праці залучати працівників правоохоронних органів.

Раніше Кабінет міністрів встановив можливість виплати компенсацій роботодавцям у розмірі середньої зарплати мобілізованих на військову службу в 2014-2015 роках співробітників.

Також Кабмін створив раду з питань запобігання і протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

Також зазначимо, що народний депутат Сергій Мельничук, який пообіцяв, що депутатська група «Воля народу» внесе на розгляд парламенту законопроект про нульову декларацію, не впорався з цією обіцянкою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: