Обшуки в Dragon Capital: чому про інвестиції в Україну можна забути

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Якщо насправді є підозри щодо програмного забезпечення, як це подається, то вилучати комп'ютери з технічної і технологічної точок зору немає жодної необхідності. Для цього знімається копія - хоч із усього ПК.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав кандидат економічних наук, економічний експерт Євген Невмержицький, аналізуючи проведення СБУ обшуків у компанії Dragon Capital.

Рейди силовиків

«Якщо є законна підстава проводити слідчі дії - їх можна проводити, але ніхто не дає права зупиняти діяльність компанії через вилучення комп'ютерів. Такі дії порушують законні права, перш за все, співробітників компанії. Це завдає матеріальної шкоди, б'є по репутації, зупиняє бізнес. Іншими словами, це відлякує клієнтів і завдає прямого фінансового збитку підприємству», - аналізує економіст наслідки обшуків у Dragon Capital.

Це початок кінця: соцмережі відреагували на обшуки СБУ в Dragon Capital«Слово і Діло» зібрало цікаві публікації користувачів соцмереж у зв'язку з обшуками правоохоронців в офісі Дрегон Кепітал.

Матеріальний збиток, зазначив він, виражається прямими втратами, що їх можна полічити, і непрямими, які набагато перевищують збитки прямі.

Нелегальний софт і економічна безпека

«Ситуація стала надбанням громадськості, це обговорюється, а пояснення, які звучать, можна вважати сигналом для всіх прозорих компаній: якщо вони купили якесь ПО, користуються ним, придбали його на підставі відкритих контрактів, то у кожної з них є перспектива побачити у себе в офісі правоохоронців», - підкреслив Невмержицький.

При цьому слід взяти до уваги, що в Україні держустанови не мають можливості використовувати ліцензійне ПЗ через те, що в бюджеті не виділено коштів для цього, а відповідних програмних продуктів українського виробництва немає. Є потреба користуватися продуктами Microsoft, але установи не можуть собі цього дозволити і використовують ліцензоване програмне забезпечення, не сплачуючи за нього.

«Виникає ситуація, коли кожна компанія, які веде легальну діяльність, – під ударом. Це вже компетенція СБУ, яка повинна запобігати діям, що ставлять під загрозу економічну безпеку країни», - додав економіст.

Понад 50% економіки перебуває в «тіні» за офіційними даними. Такі дії правоохоронців сприяють переходу й решти легальної економіки в «тінь». Це питання економічної безпеки держави.

Інвестиційне поле: прощавай, інвесторе

«У нас не працює судова система, квітне корупція, інвестор і без того незахищений. А такі дії ще погіршують ситуацію. Говорячи про попередні подібні вилучення, резонно запитати: коли у правоохоронних органів були на руках судові документи, які дозволяли їм проводити такі дії, і чи хоч одна подібна справа доведена до суду?», - міркує експерт.

Міжнародна інвестиційна діяльність України: галузі та регіони, що цікаві інвесторамЗ початку року іноземні інвестиції в Україну склали 2,618 млрд дол., що в сумі склало 45,153 млрд дол.

«Тим не менш, обшуки тривають. Інвестиційний клімат підривається, адже в Україні все-таки величезний і цікавий ринок, і якісь кампанії розглядають можливість вкладення в країну. Але ніхто не буде інвестувати туди, де самі ж правоохоронні органи порушують законні права бізнесу, тим більше легального», - пояснює Невмержицький.

У тому інвестиційному кліматі, в якому перебуває зараз Україна, інвестори не те що не зацікавлені - вони просто бояться вкладати сюди кошти.

Корупційна модель країни

«Якщо доцільність дій СБУ не буде обґрунтована, винні мають бути покарані. Зараз важливо, щоб це питання не було забуте. Подібні інциденти виносилися на розгляд профільних комітетів Верховної Ради, але до рішень не доходило. Нічим іншим, окрім як проявом корупції, цю ситуацію назвати не можна. Виходить, суспільство саме повинно захищатися від правоохоронців, яким через податки ми платимо зарплати. Навряд чи легальні компанії сплачують податки для того, щоб правоохоронці проводили у них такі «слідчі дії», - проаналізував ситуацію з обшуками в Dragon Capital експерт.

Як розвивається український бізнес і які сектори економіки цікаві інвесторам - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Міжнародна інвестиційна діяльність України. Галузі й регіони, цікаві інвесторам».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: