Дим сигарет із прокурором: українців змусять кинути палити?

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Куріння вбиває. Не лише тютюнозалежних: купуючи пачку сигарет, українські курці мимоволі фінансували тероризм на сході країни. На четвертому році війни правоохоронні органи прозріли: найбільший дистриб'ютор тютюнової продукції – компанія «Тедіс Україна» (колишня «Мегаполіс Україна») належить російському олігархові, а частина прибутку йшла на закупівлю зброї для терористів так званих «Л/ДНР».

Моторошне відкриття раптово зробив генпрокурор Юрій Луценко. Тепер ГПУ спільно з військовою прокуратурою розслідують факти ухилення компанії від сплати податків і незаконного виведення мільярдів гривень за кордон.

Що ви курите?

І як це Антимонопольний комітет України «проспав» той факт, що «Тедіс Україна» (з річним оборотом близько 40 мільярдів гривень) контролює майже 99% ринку сигарет в Україні? А як це під носом Нацбанку до Росії могли бути виведені мільярди гривень, тоді як рішенням РНБОУ власник компанії, росіянин Ігор Кесаєв, підпадав під санкції і виводити гроші за кордон не мав права? Федеральна резервна система США (американський центробанк) знає все про кожний долар, в якій би точці планети він хоча б на секунду не засвітився в будь-якому вигляді у банківських операціях, а тут найкращі фінансисти світу (на думку самих керівників НБУ) в упор не бачили такого неподобства! А може, це тому, що до контролю над компанією, за даними авторитетних джерел, мають відношення екс-глава АП Борис Ложкін (а до того – Олександр Янукович) і бізнесмен Борис Кауфман? Останній мав безпосереднє відношення до Платинуму Банку, який нещодавно луснув (до історії якого причетна і заступник голови НБУ Катерина Рожкова), а також до банку Авангард (належить компанії ICU, заснованої свого часу главою НБУ Валерією Гонтаревою). І треба ж, який пікантний момент: у цій компанії встиг попрацювати син генерального прокурора України Олександр Луценко...

Кинути палити варто, безумовно, всім українцям. Але з примусу, через дефіцит сигарет (а він оцінюється сьогодні мінімум в 40%), вони навряд чи це зроблять. Хоча шанс випав непоганий: арештовані не лише рахунки компанії «Тедіс Україна», а й склади з тютюновою продукцією. 3 квітня суд постановив заарештувати також корпоративні права підприємства, засновникам і працівникам компанії заборонено розпоряджатися ними будь-яким чином. У компанії, зрозуміло, тут же заявили про спробу рейдерського захоплення і почали лякати, що лише за квітень тільки по акцизу держбюджет недоотримає 1,1 мільярда гривень. Втім, уже відомо, що безпосередньо самі виробники сигарет почали прямі переговори з торговельними мережами про постачання своєї продукції на прилавки українських магазинів. Але навряд чи дистриб'ютор із часом не повернеться до виконання своїх функцій і компанії будуть самі постачати сигарети безпосередньо в магазини.

Шкідливі звички

Процесуальна частина історії почалася ще у вересні минулого року з кримінального провадження №12016000000000376. Тоді ще не стосовно когось конкретно, а за фактом фіктивного підприємництва і легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Спочатку йшлося про мінімізацію податків і переведення в готівку. На початку березня слідчі, нарешті, вийшли на «Тедіс Україна» (чиє «дівоче прізвище» до минулого року було «Мегаполіс Україна» (так само називається і «материнська» компанія в Росії). Скупивши регіональну «дрібноту», компанія-гігант стала монополістом на українському ринку, маючи ексклюзивні контракти з найбільшим «блоком» сигаретних компаній: JapanTobacco International, Philip Morris International, Imperial Tobacco Group і British American Tobacco. Саме в «Мегаполісі Україна» син тоді ще просто лідера президентської фракції парламенту БПП Юрія Луценка заробив 2015 року 173 тисячі гривень. Минулого року, коли неприємності для компанії тільки з'явилися на обрії, він там уже не працював. Виникає питання: у чому була суть роботи Луценка-молодшого? Втім, не будемо продукувати версії на кшталт того, що він там збирав інформацію для слідства чи допомагав розробити схему «віджиму» компанії у її колишніх власників.

А ось вчорашні події і заяви. Для початку: 26 квітня у компанії Tedis Ukraine, керівників якої підозрюють в ухиленні від сплати податків і незаконному виведенні грошей з України, пройшли чергові обшуки, а генеральному директору і члену дирекції оголошено про підозру. Але головне – тютюновий дистриб'ютор сплатив штраф у 300 мільйонів гривень за порушення антимонопольного законодавства України. Це рекордний штраф. Та відразу два питання: чому про це громадськість інформує особисто генпрокурор, а не АМКУ? І чому АМКУ знадобилася потужна підтримка ГПУ, адже Антимонопольний комітет і сам має серйозні повноваження і, що важливо, зобов'язаний не допускати подібних кричущих фактів монопольного становища будь-якої компанії на ринку України? Днями нас обнадіяв нардеп від «Народного фронту» Андрій Левус, який повідомив, що поліція, нарешті, відкрила кримінальне провадження щодо посадових осіб АМКУ, які «прикривали» компанію. Але найцікавіше те, що, за словами Юрія Луценка, ГПУ отримала документи про початок процесу зміни бенефіціарів (власників) компанії – громадян РФ. Хто стане новим бенефіціаром гігантського дистриб'ютора, і на чию користь тепер працюватимуть шкідливі звички українців? Очевидно, справа вже на фінальній стадії. Скоро дим слідства розвіється, і ми побачимо реальну картину.

Максим Кречетов спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися:
АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО
Підпишіться на наш канал