Під прицілом Заходу: кримінальне переслідування Мартиненка — не лише українська справа

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Треба визнати, що свого часу, добровільно склавши депутатський мандат, Мартиненко усунув серйозну напругу і полегшив діалог в коаліції. Якби стояло питання про примусове зняття його недоторканності - взаємини фракцій коаліції значно ускладнилися б.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи рішення суду відпустити екс-нардепа Миколу Мартиненка на поруки низки народних депутатів з фракції «Народний фронт» і кількох міністрів.

«Свого часу Мартиненко відмовився від мандата, зробивши сильний крок, який позбавив НФ, Яценюка і коаліцію загалом складного вибору», - підкреслив Дуда.

Зараз, додав він, значення Мартиненка для НФ велике, але вже не настільки, щоб через його затримання НФ виходив зі складу коаліції.

«Зараз пропрезидентська частина парламентської більшості явно не демонструє упередженості до ситуації довкола Мартиненка. Схоже, в БПП поклалися на правоохоронні органи - яким буде рішення суду, таким вони його і сприймуть», - міркує експерт.

«Якби це було ініціатива виключно НАБУ - це було б один розвиток подій, чисто українські внутрішньополітичні розклади. Але насправді кримінальне переслідування Мартиненко не є суто українською справою», - пояснює політолог.

«За справою Мартиненка уважно стежать правоохоронні органи Заходу. Безумовно, як до одного з потужних спонсорів НФ - до нього є питання. Загалом у суспільно-політичному середовищі він сприймається як вельми неоднозначна, одіозна фігура», - додав він.

Щодо списку поручителів, то, на його погляд, нічого дивного в появі саме цих прізвищ в даному переліку немає.

«Якщо Мартиненка називати олігархом, то це проукраїнський олігарх. Він підтримував Ющенка, фінансово допомагав Євромайдану. Тому є чимало пов'язаних з революцією людей, які лояльно ставляться до Мартиненка, пам'ятаючи його заслуги», - зазначив експерт.

«Наприклад, Коломойський - теж одіозна фігура, але перед Україною його заслуги великі. Так само і з Мартиненком. У списку поручителів є люди, які користуються довірою в суспільстві, і сьогодні вони на боці Мартиненка, але це навряд чи вдарить по рівню довіри до цих людей», - резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, поміж 21 поручителя - міністри Лілія Гриневич, Володимир Омелян, Ігор Жданов і депутати з фракції НФ.

За інформацією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, з 2013 по 2016 роки злочинна організація, до якої належав Мартиненко, здійснила розтрату держкоштів у розмірі $17280000.

З добіркою резонансних затримань українських чиновників можна ознайомитися в матеріалі «Корупціонери року.Найгучніші затримання хабарників».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: