Президентська гонка у Франції: чи може Ле Пен виграти вибори, і якими будуть наслідки?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Проходження Ле Пен в першому турі було очікуваним. Не вперше у Франції представник «Національного фронтуМ виходить до другого туру. Зараз соціологія показує, що має відбутися об'єднання всіх традиційних сил Франції довкола кандидата, який протистоятиме Ле Пен.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов, оцінюючи підсумки першого туру президентських виборів у Франції, згідно з якими, у другий тур вийшли Еммануель Макрон і Марин Ле Пен.

«У другому турі, швидше за все, відбудеться об'єднання всіх політичних сил. Це показує соціологія. Макрон може перемогти, і позитив у тому, що він «єврооптиміст» і налаштований розвивати ЄС. При цьому ситуацію з Ле Пен навіть не варто порівнювати з Трампом, оскільки неприйняття Ле Пен у суспільстві дуже високе. Звичайно, ще зарано стверджувати про перемогу Макрона, але розрахунок на нього виглядає більш реальним, ніж на Ле Пен», - міркує Леонов.

Тим паче, що вже почалися протести у Франції проти виходу до другого туру Ле Пен, зазначив він, і це працює на мобілізацію електорату, налаштованого проти неї. Ймовірно, у другому турі явка теж буде високою.

Майбутній президент Франції: представник нової еліти, а не пропутінський маргіналЖурналіст Максим Кречетов розповідає про результати першого туру президентських виборів у Франції та невдачу Ле Пен.

Якщо гіпотетично, припустив експерт, перемагає Ле Пен – це означає перемогу «європесимістів».

«У такому разі Ле Пен може вийти з пропозицію щодо референдуму про вихід країни з Євросоюзу. Але в Британії аналогічний референдум був наслідком політичної гри. Соціологія тоді показувала, що Брексит не має шансів, але обставини склалися таким чином, що призвели до такого результату. Для Франції ж це був би дуже важкий удар. Британія не так інтегрована в ЄС, як Франція. Процес «розлучення» був би дуже болючим і вдарив би по економіці», - пояснив політолог.

«ЄС у такому разі опиниться у важкій кризі. Якщо Франція наполягатиме на виході, то втратить лідерство і вплив у європейських структурах. Але такий сценарій найгірший і поки малоймовірний», - резюмував Олександр Леонов.

Другий тур президентських виборів відбудеться 7 травня. Соціологічна компанія Ipsos оприлюднила прогноз на другий тур: за її даними, Макрон випередить Ле Пен з 62% голосів виборців проти її 38%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: