Голод, міграція, безробіття і бандитський терор: як сьогодні живе Донбас

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Ситуація поки не катастрофічна, проте, безумовно, складна. Безробіття зростає, шахти не мають можливості збувати вугілля, яке там видобувається, адже цю сферу контролюють бандити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи заяву міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадима Черниша про те, що до літа на Донбас чекає гуманітарна катастрофа.

«Після введення режиму санкцій, низки судових позовів вдалося трохи знизити активність посередників, які намагалися збувати товари з тимчасово окупованої території, але результат - роботи для людей, що мешкають там, немає, грошей немає. Ще кілька місяців, можливо, п'ять, - і окупований регіон зіткнеться з гуманітарною кризою», - розповідає Кулик.

При цьому, оскільки Україна не має введеного законодавчо режиму визнання цих територій окупованими і покладення на РФ відповідальності за дотримання економічних прав людей, які мешкають на окупованих територіях, - українським урядом повинні бути запропоновані нові механізми тиску на окупанта.

«Україна ввела санкції, поки не ввела ембарго на поставки вугілля, тому вирішення економічних і гуманітарних проблем лягає, насамперед, на РФ. Це повинно бути предметом переговорів у Мінську із залученням третіх сторін, де буде чітко вказано, що це може привести до голоду, міграції і гуманітарної катастрофи, а головне – на територію повинні бути допущені міжнародні організації для моніторингу ситуації», - зазначив експерт.

Рівень життя в ОРДЛО й на неокупованій території: порівняння заробітків і цінЗарплати і пенсії в окупованих районах Донецької й Луганської областей суттєво нижчі, ніж на підконтрольній українському уряду території, а ціни – навпаки вищі.

Ситуація з Донбасом навіть гірша, ніж у Криму, який анексовано, де існує юрисдикція законодавства РФ і є можливість відстежувати ситуацію.

«Незважаючи на невизнання окупації, там діє законодавство РФ, чого не скажеш про окуповані території Донбасу. У цьому сенсі, якщо порівняти Крим і Донбас, то на Донбасі ситуація більш загрозлива. У Криму хоч якось можна апелювати, залучати адвокатів, незважаючи на всі умовності і підконтрольність судів російській владі», - пояснює Кулик.

«Так, там періодично немає води, світла, іноді роботи, є проблема з утисками татар, але бандитського терору, який є на Донбасі, там немає», - резюмував Віталій Кулик.

Як змінилося життя на Донбасі - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Рівень життя в ОРДЛО і на неокупованій території. Порівняння заробітків і цін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: