Справа «сірого кардинала» Яценюка: чому НАБУ «взяло» Мартиненка і чим буде шантажувати НФ

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

НАБУ поки не підібралося до людей, які приймають рішення в нашій країні, але починає братися за наближених до них осіб.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи діяльність НАБУ і

Мало результатів, багато скандалів: як працює НАБУ

«За допомогою міжнародних партнерів - США, ФБР - НАБУ будувалося як незалежна структура. Так, поки є претензії до того, що бюро працює недостатньо ефективно, але на те є об'єктивні причини - в тій же Румунії три роки готувалися до арештів. НАБУ не вистачає професіоналізму - це біда, але бюро діє і намагається завоювати авторитет в суспільстві, Вже є і спроби нівелювати ефект їхніх дій, наприклад, з боку Генпрокуратури. Це боротьба інститутів», - аналізує Краснопьоров.

Чи має вплив Президент на бюро, додав він, - питання спірне. З одного боку, є думка, що так. Але конкретних доказів немає. Можна припустити, що НАБУ діє в напрямку того, що Президенту вигідніше.

«Було вигідно, щоб прибрали Насирова, тому що він давав Банковій більше негативу, ніж позитиву, - його прибрали», - нагадав він, акцентуючи на тому, що це не слід вважати прямим підтвердженням того, що НАБУ грає виключно на Президента.

НАБУ починає з людей, що мають низьку політичну позицію, тих, у кого немає захисту з боку АП. Не виключено, що це гра НАБУ, у якого, очевидно, є документи не на одного політика, але всі справи не запустиш. Бюро починає з тих, хто має хитке політичне становище і при цьому наближений до кола осіб, які ухвалюють рішення в країні.

«НАБУ доволі правильно обирає цілі, поступово підбираючись до більш важливих гравців політичного процесу, які сидять на корупційних рейках», - додав експерт.

Під прицілом: НАБУ проти Мартиненка

На його переконання, НАБУ правильно обирає цільові групи, за якими є підозри і якісна доказова база. Справи саме по таким особам дадуть дзвіночок всій політичній системі.

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

«Ті, кого сьогодні беруть в оборот, не мають захисту в АП», - зазначив Краснопьоров.

Справа «сірого кардинала» НФ: чи відбудеться розвал коаліції

«Так, це вплине на коаліцію. Але як тільки «Народний фронт» спробує «наїхати» на НАБУ і одночасно візьметься шантажувати розвалом коаліції, може почути відповідь БПП: НАБУ підтримується західними інститутами, туди вкладають кошти, вони незалежний орган, що ми можемо зробити? Нічого вони не зроблять», - припускає аналітик.

«Так, буде щось на зразок істерики у НФ, але без результатів. НАБУ допомагають, і це дуже добре для України.», – вважає він.

«Мартиненко хоч і близький до Яценюка, але той вже не прем'єр-міністр. У них є вплив на НФ, але, разом з тим, Яценюку було важко захищати Мартиненко навіть тоді, коли він ще очолював Кабмін. Зараз - тим більше. Яценюк впливає на НФ, але вже не так потужно», - сказав аналітик.

Корупціонери року: найгучніші затримання хабарниківНайбільший хабар, отримувача якого спіймали на гарячому за останні 12 місяців, склав 5,2 млн грн.

«НАБУ створене як структура, яка не дивиться на прізвище. Тому не варто виходити тільки з того, що двадцять років у нас «саджали» тільки тих, кого було доцільно покарати, і так буде й надалі. Бюро будувалося західними партнерами, які ретельно стежать за тим, що відбувається у нас в країні, і зараз НАБУ веде досить правильну гру», - резюмував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, НАБУ вимагає арешту Мартиненка з правом внесення ним застави в 300 млн грн. Як повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, екс-депутата від фракції «Народний фронт» підозрюють в розкраданні державних коштів у розмірі $17,28 млн, за що йому загрожує до 12 років в'язниці.

З добіркою резонансних затримань українських чиновників можна ознайомитися в матеріалі «Корупціонери року. Найгучніші затримання хабарників».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: