«Справа Мартиненка» і політичний хід НФ: перед якою дилемою опинилася АП

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Для НФ він важливий, беручи до уваги, скільки років Мартиненко у парламенті мігрує між різними групами і зберігає свою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи затримання детективами Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Миколи Мартиненка, соратника екс-прем'єр-міністра Яценюка, і позицію партії «Народний фронт», яка назвала справу «політично вмотивованою».

«Оскільки електоральної рейтинг «фронтовиків» фактично нульовий, перед Президентом і політичною системою стоїть зараз дилема - як діяти? Переформатувати коаліцію з кола нинішніх парламентських фракцій, для чого треба буде сильно обмежити апетити НФ, або йти на перевибори і формувати нову коаліцію з їх переможців. У другому випадку потрібно чітко бачити майбутню коаліцію на старті кампанії і розуміти, хто переможе», - міркує Цибулько.

Соціологія, додав він, сьогодні показує, що позачергові вибори не дадуть змоги створити стійкий успішний парламент, тому треба знаходити компроміси в рамках нинішнього скликання, особливо при форматуванні коаліції «на двох».

«Зараз стоїть питання: якщо в коаліцію входить третій гравець, то хто повинен віддавати йому свою квоту? Більш схоже на те, що це повинен бути «Народний фронт», оскільки у нього немає електоральної перспективи. Але для того, щоб зберегти коаліцію і виграти час для переформатування партії «фронтовиків», її рестайлінгу і ребрендингу - це, можливо, і раціонально», - пояснює політолог.

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

На його переконання, справа Мартиненка може мати розвиток, а не бути спущеною на гальмах, бо його угоди відомі всій країні.

Крім того, слід врахувати, що не так давно Мартиненко для збереження репутації своєї фракції добровільно склав повноваження народного депутата. «Він не бігає від слідства, залишається в Києві. Політичну справу тут сфабрикувати складно, але і сказати, що це справа суто корупційна і не несе політичного навантаження, теж не можна. Тим паче з огляду на вагу цього політика з часів Майдану», - міркує він.

«Одна справа, коли займаються виключно корупційними оборудками, а інша - коли в дії НАБУ зі своїми інтересами включаються політики. Іноді не так самі по собі кроки НАБУ мають більший резонанс, як їхнє трактування тими чи іншими політичними групами», - резюмував Володимир Цибулько.

Нагадаємо, за інформацією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, з 2013 по 2016 роки злочинна організація, до якої належав Мартиненко, здійснила розтрату держкоштів у розмірі $17,28 млн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: