США проти КНДР. Чи можлива Третя світова війна

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Відносини США і Північної Кореї завмерли в стані загрозливої рівноваги: ​​американці замахнулися, але не вдарили, а лідер КНДР Кім Чен Ин продемонстрував, що не боїться погроз. Фактично між супротивниками триває війна нервів. Однак США уже доволі серйозно підвищили ставки, і президент Дональд Трамп не має права відступати, щоб не втратити обличчя перед своїми виборцями. Чим же може закінчитися протистояння між США і КНДР?

«Холодна війна» між США і КНДР почалася напередодні святкування 105-ї річниці від дня народження вождя і засновника Північної Кореї, товариша Кім Ір Сена. Нинішній правитель КНДР, онук Кім Ір Сена – Кім Чен Ин приурочив до дня народження діда масштабний військовий парад і ядерні випробування. У відповідь США пригрозили військовим ударом по ядерних об'єктах на території КНДР. На підкріплення своїх слів американці підвели до берегів Кореї авіаносну ударну групу, а також демонстративно випробували в Афганістані надпотужну неядерну бомбу МОАВ, начинену майже 9 тоннами вибухових речовин.

У тому, що президент США Дональд Трамп слів на вітер не кидає, могли переконатися, наприклад, росіяни. Нагадаємо, що 7 квітня 59 американських крилатих ракет «Томагавк» були випущені по сирійській авіабазі Еш-Шайрат, яка контролювалася союзниками РФ – військами президента САР Башара Асада. При цьому російські системи ППО, розгорнуті в Сирії, не діяли. Ця акція показала, що США є повноправними господарями на Близькому Сході, і навіть Росія не здатна стати цьому на заваді.

А от Кім Чен Ин не злякався американської потуги. Він пригрозив відповісти ударом на удар, відсвяткував день народження діда масштабним військовим парадом 15 квітня, а наступного дня провів ракетні випробування. На щастя, невдалі – ракета вибухнула під час запуску. Це дало змогу звести перший раунд нової «холодної війни» між США і КНДР унічию: Трамп дозволив собі не відреагувати на невдалий запуск, як ніби його й не було, а Кім Чен Ин продемонстрував, що не боїться грізного противника.

США планують збивати ракети КНДР − ЗМІЗа повідомленнями ЗМІ, США мають намір провести два навчальних перехоплення ракет КНДР вже в травні цього року.

Ситуація завмерла в рівновазі, але говорити про розрядку зарано. Тим більше, що віце-президент США Майк Пенс заявив, що «стратегічне терпіння США відносно Північної Кореї закінчується». А значить, попереду наступний раунд протистояння. Він практично неминучий, по-перше, тому, що Дональду Трампу можна втратити обличчя і уславитися як лідеро, що замахується, та не б'є. А, по-друге, Республіканська партія США, до якої належить Трамп, завжди відрізнялася великою войовничістю. «США розгортають гонку озброєнь. Вона дуже вигідна лобістам збільшення військових замовлень, які давно сидять на голодному пайку», – вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк.

На його думку, протистояння в регіоні триватиме, поки у «Кіма не здадуть нерви». І тоді лідер КНДР або піде на поводу у американців, або доведе справу до реального обміну ударами. До чого це може призвести?

Військовий парад 15 квітня в Пхеньяні виглядав досить переконливо. Деякі досягнення КНДР взагалі викликають повагу. Будучи країною-ізгоєм, КНДР розвинула власну ракетно-ядерну програму (спираючись, у тому числі, на деякі радянські розробки) і протягом 2006-2016 років провела п'ять ядерних випробувань. Крім того, з 2012 року Північна Корея перебуває в клубі космічних держав, розробивши балістичні ракети, здатні як виводити супутники на навколоземну орбіту, так і нести ядерні боєголовки. При цьому КНДР є серйозним експортером ракетних технологій. Найбільшими покупцями північнокорейських балістичних ракет були Лівія, Сирія, Єгипет, Ємен, Пакистан і навіть Об'єднані Арабські Емірати.

Вважається, що в розпорядженні Кім Чен Ина є від 900 до 1000 балістичних ракет різного радіусу дії. Найбільш далекобійними з них вважаються ракети «Хвасон-1» і «Хвасон-2», а також «Мусудан», яка встановлюється на рухомому ракетному комплексі. Радіус дії «Хвасон-1» становить до 2 тисяч кілометрів (у КНДР є до 30 таких ракет); «Хвасон-2» – до 6,7 тис, а «Мусудан» здатний вражати цілі на відстані від 3 до 4 тис км. Цих можливостей достатньо для того, щоб обстрілювати територію Японії, США (на Алясці), Індії, країн Близького Сходу, Південно-Східної Азії, Китаю і Росії (хоча навряд чи КНДР загрожуватиме Росії).

За даними американської сторони, в КНДР також розробляються балістичні ракети з дальністю дії до 10-12 тис км («Хвасон-3»). Якщо це так, то під загрозою перебуватимуть і Канада, і Австралія, і континентальна частина США, і навіть держави Європи. При цьому точна кількість, а також потужність ядерних боєголовок, якими володіє КНДР, невідома.

Втім, на думку Анатолія Октисюка, в разі початку війни між США і КНДР американці зможуть дуже швидко ліквідувати весь ядерний потенціал противника. «У США є досить звичайних засобів для того, щоб придушити бойову міць Північної Кореї, а локальний ядерний конфлікт можливий, якщо Кім Чен Ин першим застосує ядерну зброю», – вважає Октисюк.

Тіллерсон: США не планують змінювати владу в КНДРУ Білому домі не збираються втручатися у внутрішні справи Північної Кореї і змінювати там режим.

Але навіть найбільш локальний ядерний конфлікт вкрай небажаний для всіх сусідів Північної Кореї – перш за все, Японії, яка добре пам'ятає страшні наслідки атомного бомбардування Хіросіми і Нагасакі. За великим рахунком, не потрібен він і Трампу, тому що від такого розвитку подій насамперед постраждає один із головних союзників США в регіоні – Південна Корея.

Адже цілком очевидно, що при всіх своїх досягненнях, ракетно-ядерний потенціал КНДР занадто слабкий для того, щоб завдати шкоди об'єктам на території США, а тим більше влаштувати глобальний «армагеддон». Північнокорейські ракети будуть збиті американською ПРО, розрахованої на значно більш масовану атаку. Саме тому війна між КНДР і США, швидше за все, розгорнеться на території Південної Кореї – давнього противника Кореї Північної, ще з часів війни 1950-1953 років.

Саме на голови жителів півдня обрушаться північнокорейські ракети... Крім того, не слід забувати, що столиця Південної Кореї Сеул перебуває в межах досяжності звичайних артилерійських засобів КНДР. Таким чином, Третя світова війна може не вийти за межі Корейського півострова і взагалі стати повторенням подій 60-річної давності, але з обмеженим застосуванням ядерної зброї північнокорейськими військовиками.

Такий сценарій призведе до величезної кількості жертв і тяжкої гуманітарної катастрофи, наслідки якої доведеться розгрібати саме американцям. Залишається сподіватися, що до ядерних бомбардувань справа не дійде. А якщо дійде, то будемо розраховувати на те, що у США і їхніх союзників у регіоні вийде перехопити всі північнокорейські ракети для того, щоб не допустити повторення Хіросіми і Нагасакі на новому витку історії.

Денис Попович спеціально для «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: