Ноу-хау чи «Магазин біля дому»: чим замінять столичні МАФи?

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

У Києва і киян є кілька вічних тем: боротьба з МАФами, метро на Троєщину, будівництво сучасної окружної дороги, винос виробничих підприємств за межі міста... Зазвичай ці проблеми актуалізуються у форматі обіцянок претендентів на крісло мера і кандидатів в депутати міськради.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт у сфері девелопменту Олег Приходько, оцінюючи ситуацію з демонтажем МАФів у столиці.

МАФи: залишити не можна зносити

«Після кожних виборів столична влада традиційно починає демонструвати активність у вирішенні проблем, що накопичилися в місті. І щоразу все починалося з боротьби з МАФами. На жаль, цим же все і закінчувалося», - констатував фахівець.

При цьому, підкреслив він, вже понад десять років кияни бачать, як відбувається знесення незаконно встановлених МАФів.

«Спектр можливих порушень законів при установці МАФів справді широкий: від незаконного використання земельної ділянки під тимчасовим будівлою до порушення правил пожежної безпеки чи благоустрою. Час від часу на місці морально застарілих МАФів постають нові, більш сучасні, у деяких з них навіть менше проблем із законодавством. Але і з ними роблять не надто законні маніпуляції - зносять і кудись відвозять», - розповідає Приходько.

«З одного боку, дві-три тисячі МАФів, які підлягають знесенню за планами нинішньої столичної влади, - це невеликий приватний бізнес, це дві-три тисячі сімей, які отримували дохід від підприємницької діяльності, це по два-три продавця в кожному МАФі, які отримували дохід. Тобто це платники податків, які наповнювали український дефіцитний бюджет. Схоже, столичній владі невигідно, щоб розвивався малий бізнес і збиралися податки», - констатує фахівець.

Як то кажуть, «Заперечуючи, пропонуй». Як же чинять наші чиновники з МАФами? Забороняють, але не пропонують альтернативи.

«Якщо бути точним, то це заборона не на підприємницьку діяльність, а на місце її ведення. Близько 10 тисяч власників дрібного бізнесу і їхніх працівників після знесення МАФів не дочекаються пропозицій про працевлаштування чи перенесення місця ведення бізнесу на інші майданчики», - підкреслив Приходько.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв презентувати комплексну схему розміщення МАФів у січні 2015 рокуСказано 13 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Три роки тому на засіданні комісії з питань розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності мер Києва Віталій Кличко заявив, що буде розроблений єдиний стандарт МАФів», - нагадує фахівець , акцентуючи на тому, що досі нові архітектурні форми не представлені громадськості.

«Чекаємо. І добре б одночасно з такою презентацією озвучити їхню вартість», - зазначив він.

МАФи майбутнього: чим замінять кіоски?

Не так давно один з найбільших мережевих операторів продуктового ритейлу оголосив, що він починає освоювати новий для себе формат «магазин біля дому».

«Дуже зручний час обрано: на спорожнілому місці, де ще вчора стояли МАФи, з'являться «Магазини біля будинку». Можливо, на перших порах споживач і не помітить різниці, ось тільки конкуренція серед малих підприємців зміниться на монополію великих торгових мереж, через що споживач в результаті втратить у ціні товарів», - аналізує фахівець.

«На цьому етапі столиця поки не готова відмовитися від торгівлі і послуг, які пропонуються власниками МАФів. Кількість МАФів з роками лише зростає - це ознака того, що такий формат затребуваний киянам і гостями столиці», - резюмував Олег Приходько.

Нагадаємо, ще в січні 2015 року Віталій Кличко обіцяв презентувати комплексну схему розміщення МАФів, однак не дотримав слова. Зараз мер Києва переконує, що міська влада продовжить демонтувати незаконно встановлені МАФи.

«Слово і Діло» зафіксувало 363 обіцянки столичного мера. Рейтинг відповідальності політика доступний за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: