Гарант і податкове шахрайство: навіщо Банковій доступ до баз даних ДФС

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Усі органи влади мають діяти виключно в межах закону. Даний доступ президентської адміністрації порушує Податковий кодекс і Конституцію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи інформацію про те, що АП матиме доступ до системи електронного адміністрування ПДВ в режимі читання.

«Жоден закон не передбачає можливість, коли Адміністрація Президента, яка, в принципі, не передбачена як окремий орган влади, може мати доступ до інформаційних баз зовсім іншого органу — ДФС, що підпорядковується Міністерству фінансів», - констатував відразу спеціаліст.

На сьогодні, згідно з Податковим кодексом, аналіз відшкодування ПДВ має здійснюватися Мінфіном, і він уже попередній аналіз ПДВ виклав на своєму сайті.

«Уже по цих даних можна було спостерігати значні правопорушення, порушення термінів відшкодування і зловживання органами ДФС при відшкодуванні ПДВ. Це свідчить про те, що Мінфін, у свою чергу, діє ефективно і має можливість контролювати своєчасність і повноту відшкодування податку на додану вартість», - підкреслив експерт.

У свою чергу, АП не надавши обгрунтування, чому аналіз, який проводиться Мінфіном, є недосконалим, посилаючись на загальні фрази, отримала даний доступ.

«Доступ АП порушує Податковий кодекс, а саме права платників податків у частині статті 17, пункту 17.1.9 з приводу, що платник податків має право на нерозголошення про себе конфіденційної інформації, банківської таємниці та решти інформації, яка стала відома контролюючому органу під час здійснення своїх обов'язків», - пояснює Несходовський.

Фактично, уточнив він, ДФС зараз порушив дану статтю та права платників податків.

«Такий підхід — це правовий нігілізм, порушення принципів нормального функціонування і взаємодії органів влади. Є розмежування обов'язків і функцій. Кожен орган має займатися своєю справою», - переконаний він.

Втручання АП в роботу іншого органу можна розцінювати виключно в контексті того, що успішна боротьба Мінфіна з податковим шахрайством починає комусь заважати в АП.

«Тому в АП вирішили долучитися до цього процесу, щоб фактично захистити інтереси тих, хто там працює», - припустив експерт РПР.

Чомусь, додав експерт, у АП минулого року не викликала реакції крадіжка 7 млрд гривень незаконного відшкодування ПДВ, і не було жодних зауважень, коли працював Насіров і фактично дуже багато його дій було спрямовано на порушення прав платників податків.

«Тільки коли Насірова усунули й запроваджено автоматичний реєстр відшкодування ПДВ, в момент, коли ситуація почала переходити в цивілізоване русло, АП вирішила поставити своїх людей, щоб вони мали абсолютно повний доступ», - вважає спеціаліст, акцентуючи, що дозвіл в режимі читання та без права редагування навіть і не потрібен АП, тому що достатньо знати, як працює система, щоб мати можливість її обійти.

Данилюк пообіцяв реформувати ДФССказано 2 липня 2016 р.Статус обіцянки: Архів

«Надано режим читання без редагування. Проте, щоб обійти систему, втручатись не обов'язково. Потрібно знати, як вона працює. Якщо є така інформація, не виключено, що можна розробити, як прямо зазначено у зверненні АП до ДФС, схему, яка буде дозволяти обходити цей процес», - проаналізував ситуацію Ілля Несходовський.

Нагадаємо, ще влітку 2016 року Олександр Данилюк пообіцяв провести реформу Державної фіскальної служби. Зокрема, очільник Мінфіну має намір скоротити штат, впровадити конкурсний відбір та ліквідувати податкову поліцію.

Усі обіцянки та рейтинг відповідальності чиновника доступні за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: