Бракує коштів: у Києві призупинені унікальні розкопки Подолу

Читать на русском
У Києві на Подолі призупинили унікальні розкопки древніх вулиць Київської Русі. Інвестор відмовляється платити гроші
Розкопки на Подолі

У Києві призупинені розкопки давньої вулиці на Подолі часів Київської Русі.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на «Сегодня».

Відзначимо, що під Поштовою площею в Києві, де була виявлена ​​стародавня вулиця і будови часів Київської Русі, вже місяць не проводять розкопки через відсутність фінансування. Як заявляють археологи, вони вже не отримують зарплату чотири місяці.

В’ячеслав Кириленко – міністр, який багато говоритьВіце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко – єдиний урядовець, у якого нездійснених обіцянок більше, ніж здійснених

«З нового року від інвестора будівництва, який за законом має фінансувати роботу археологів, кошти не надходять. Тому ми змушені призупинити роботу. А ще через те, що на об'єкті ведуться будівельні роботи, розкопки покриваються великим шаром пилу і засипаються сміттям, туди затікає вода, що може зруйнувати цінні знахідки на об'єкті, а там відритий шар ХII століття, де знаходяться цінні дерев'яні будівлі: садиби та комплекс ремісничого виробництва, які необхідно ще досліджувати», - повідомив заступник директора Центру археології Києва Юрій Кухарчук.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв зберегти унікальну археологічну знахідку на Поштовій площіСказано 2 березня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Археологи заявляють, що інвестор в кінці минулого року заборонив проводити розкопки нижче певного рівня, оскільки там він планував покласти плиту. Свою заборону вони обґрунтували нібито тим, що якщо розкопки проводити глибше, то може статися зсув і бетонні конструкції не встоять.

У Києві на Подолі призупинили унікальні розкопки древніх вулиць Київської Русі. Інвестор відмовляється платити гроші

«Справа в тому що рівень, де вони хочуть покласти плиту, збігається з ХII століттям. Тому культурний шар ХІ і Х століття досліджувати поки ми не можемо. А це дуже цінні шари. Щоб повністю їх вивчити, необхідно близько двох років», - пояснив Кухарчук.

У мерії запевняють, що інвестор продовжить фінансування розкопок після того, як отримає від археологів звіт про виконану роботу.

Нагадаємо, що ще в грудні минулого року окружний суд Амстердама виніс вердикт, згідно з яким колекція експонатів із музеїв окупованого Криму, відомих під загальною назвою «скіфське золото», буде повернута на територію України.

Відмітимо також, що віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко провалив обіцянку встановити пам’ятники видатному українському актору, кінорежисеру й композитору Івану Миколайчуку в Києві та Чернівцях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: