Рішучий Трамп і новий курс Америки: чи відмежуються США від українського питання?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Америка змінюється, і той факт, що зараз Трамп рішуче, без зайвих роздумів відповідає на виклики в Сирії чи КНДР, – абсолютно передбачуваний поворот.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи зміну політики США та рішучість нової адміністрації в реагуванні на виклики у зв'язку із загостренням сирійської і південнокорейської криз.

«Не дивує, що зараз США демонструють рішучість. Незалежно від особистісних характеристик президента Трампа, слід розуміти, що він представляє Республіканську партію, а це партія рішучих дій. Усі президенти-республіканці діяли активно», - констатував відразу Грабський.

«Зараз США змінюють вектор впливу. Раніше вони намагалися діяти через міжнародні організації, фінансуючи ООН, ОБСЄ. Зараз же зрозуміли, що цього недостатньо, гроші використовуються неефективно. Тож зроблено наголос на створення власних ударних угруповань, які дадуть змогу вирішувати питання самостійно, як це було в Сирії, коли вони ні у кого ні про що не питали, а про взаємодію з міжнародними структурами і мови не було. Вони просто завдали удару відплати», - пояснює військовий фахівець.

Україна очима США: якою мірою Тіллерсон насправді міряє війну на ДонбасіДиректор військових програм Центру Разумкова оцінив позицію США відносно конфлікту в Україні.

Водночас, уточнив він, незважаючи на зміну вектора, війну в Сирії та Афганістані, проблеми з КНДР, відносини з Китаєм, Америка не відмежовуватиметься від України.

«США не будуть віддаляться від України — це самостійний вектор розвитку. Загроза Штатам та їхнім європейським союзникам з боку Росії не зменшилася. Ці вектори рівнозначні: що сирійський, що південнокорейський, що український. Свідченням тому – розгортання підрозділів США й НАТО на східних кордонах блоку. Як би хто не намагався говорити, що Україна втрачає важливість для США, це категорично невірно», - резюмував Грабський.

Нагадаємо, за підсумками телефонних переговорів держсекретаря США з Президентом України Рекс Тіллерсон запевнив, що «Вашингтон не допустить жодних пакетних домовленостей щодо вирішення ситуації в Україні та Сирії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: