Референдум в Туреччині завершився, є перші результати

Читать на русском
Якщо турецькі виборці скажуть «так» на референдумі, то після внесення змін до Конституції президент зможе сам призначати міністрів і вищих державних чиновників, оголошувати надзвичайний стан і розпускати парламент.

У Туреччині закрилися всі виборчі дільниці, організовані для проведення референдуму про збільшення конституційних повноважень президента республіки.

Про це повідомляє агентство «Анадолу», передає «Слово і Діло».

Перші результати референдуму про збільшення повноважень президента опубліковані на окремому сайті, присвяченому референдуму.

Згідно з ними, збільшення повноважень глави держави підтримало більше 60% тих, чиї голоси пораховані. На даний момент завершено підрахунок понад 40% бюлетенів.

Разом з тим, дані постійно змінюються відповідно до даних про підрахунок голосів, підтримка конституційних змін з тим трохи спадає.

Підрахунок результатів голосування, як очікується, завершиться через кілька годин.

На референдумі на 167 тисячах виборчих дільниць мали можливість проголосувати 55,3 мільйона турецьких громадян. Громадяни Туреччини, які проживають за кордоном, проголосували достроково.

В ході голосування серйозних подій не було зареєстровано, за винятком інциденту в провінції Діярбакир.

Якщо турецькі виборці скажуть «так» на референдумі, то після внесення змін до Конституції президент зможе сам призначати міністрів і вищих державних чиновників, оголошувати надзвичайний стан і розпускати парламент. Також він буде одночасно і главою уряду, а посаду прем'єр-міністра скасують в 2019 році. Крім того, Ердоган отримає можливість залишатися при владі протягом двох п'ятирічних термінів - до 2029 року.

Опозиційні турецькі партії попереджають, що конституційні зміни фактично призведуть до диктатури в Туреччині.

Напередодні референдуму, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган виключив ймовірність створення федеральної системи в країні.

Також повідомлялося, що Ердоган відвідає Україну з офіційним візитом через один-два місяці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: