Ердоган відвідає Україну в травні-червні — посол

Читать на русском
Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган має намір відвідати Україну через місяць або два. Не виключено, що до цього часу буде завершена робота над Угодою про зону вільної торгівлі.
Реджеп Тайіп Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган відвідає Україну з офіційним візитом через один-два місяці. Не виключено, що до цього часу буде завершена робота над Угодою про зону вільної торгівлі.

Про це в інтерв'ю «Укрінформу» розповів Надзвичайний і Повноважній Посол Турецької Республіки в Україні Йонет Джан Тезель, передає «Слово і Діло».

«Президент Туреччини має намір відвідати Україну через місяць або два. Це досить складно, але, можливо, переговори (щодо Угоди про зону вільної торгівлі - ред.) Будуть завершені до того часу. Обидві країни мають потребу в цій угоді і обидві країни від цього виграють», - сказав дипломат.

За його словами, візит президента Туреччини - це частина механізму співпраці, передбаченої діяльністю Стратегічної ради високого рівня.

«Президенти щорічно відвідують країни один одного. Минулого року Петро Порошенко був у Туреччині. Два роки тому Реджеп Тайіп Ердоган був тут. І тепер президент Туреччини знову приїде з декількома міністрами для обговорення численних питань», - сказав Тезель.

Щодо підготовки документа глава диппредставництва підкреслив, що Угода сприятиме залученню турецьких інвестицій в Україну і передбачає розширення в тих сферах, де не включена повна лібералізація.

«Ця угода не тільки про торговельні відносини, а й про залучення інвестицій ... Майбутня Угода, над яким ми працюємо, не включає повну лібералізацію в усіх сферах, так само, як всі інші укладені нами угоди. Ми можемо почати з такого формату і розширювати його пізніше», - сказав Тезель.

За його даними, через події останніх трьох років, особливо кризи в Україні, обсяг торгівлі між Україною і Туреччиною знизився. На даному етапі цей показник становить близько 4 млрд дол. Керівництво держав ставить за мету його збільшення в 5 разів, в т.ч. завдяки підписанню Угоди про ЗВТ.

Нагадаємо, в березні, перебуваючи в Анкарі з офіційним візитом, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман досяг конкретних домовленостей з президентом Туреччини Ердоганом по активізації економічного співробітництва двох країн, зокрема реалізації конкретних проектів.

Раніше Ердоган виключив ймовірність створення федеральної системи в Туреччині після конституційного референдуму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: