Три роки АТО: чому з кожним днем Україна дедалі більше втрачає Донбас

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»

То війна чи АТО? Головне питання, яке звучить через три роки і фактично розкололо суспільство.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з цивільно-військової координації Олександр Горбатко, підбиваючи підсумки третьої річниці АТО.

Донбас: це не АТО, це — війна

«Коли ми говоримо, що порушується міжнародне право по відношенню до людей як в Криму, так і на Донбасі, Президент і політики завжди озвучують це в контексті АТО, а назвати те, що відбувається, війною — буде згубно для країни. Але коли ми починаємо говорити про тих, хто несе службу зараз, про переселенців, пенсіонерів які страждають, — у нас відразу війна», - підкреслив Горбатко.

Через три роки влада як і раніше, коли зручно — каже «війна», коли не дуже — АТО. Ця риторика призвела до внутрішнього розколу в суспільстві. Частина людей просто не визнає АТО, розуміючи, що це війна.

Третій фронт війни. Блокада

«На сьогодні ми втратили частину території — Крим, а по Донбасу статус незрозумілий. Події останніх двох місяців дали можливість зробити завершальний етап деінтеграції України на території ОРДЛО», - констатував експерт, акцентуючи на блокаді Донбасу.

Три роки АТО: головні обіцянки політиків«Слово і Діло» підготувало огляд найбільш значущих обіцянок українських політиків, присвячений третім роковинам антитерористичної операції на Донбасі.

«Блокада. Спочатку влада її критикувала, а потім закріпила рішенням РНБО на державному рівні та очолила. Тепер ми погрожуємо ватажкам, кажемо, що не знімемо блокаду, поки не буде доступу до «віджатих підприємств», і виглядає це абсурдно. Ми просимо того, чого не дадуть, і при цьому самі призвели до цієї ситуації», - нагадує він події з так званої «націоналізації» в ході блокади.

Наші солдати віддають життя в надії, що політика держави буде спрямована в інтересах народу, а не проти нього. Зараз є розчарування.

Україна очима Донбасу

«Якщо говорити про те, що у нас зараз твориться в ОРДЛО та як люди сприймають Україну, то доведеться визнати самим собі: люди відчувають відчуженість, і частково є ті, хто не сприймає себе частиною України. Складно говорити з абсолютною впевненістю, як вони себе ідентифікують, але відчувається, що це щось інше, ніж Україна», - аналізує Горбатко.

З кожним днем Україна дедалі більше втрачає Донбас. З кожним днем кроків для повернення Донбасу буде ще більше, і коли це станеться – невідомо.

«Зараз складно відповісти не тільки на питання: коли люди зможуть повернутися до своїх домівок. Питання стоїть так: чи зможуть повернутися взагалі? Це яскравий показник політики нашої держави», - наполіг він.

Економічне поле ОРДЛО: три роки втрачених можливостей

«Які зараз економічні кроки може зробити Україна, щоб повернуться в економічне поле ОРДЛО – складно уявити. Там уже валюта РФ, банки, товари, продукти, магазини. Витіснити їх звідти просто так нам ніхто не дасть. Ізоляції продуктові, промислові, віджатий бізнес, підприємства. Це говорить про те, що наші зв'язки обриваються», - вважає експерт.

Останній зв'язок з Донбасом

«Останній на сьогодні зв'язок, який ще є, – соціальний. Є люди, які мешкають там, переміщаються, які ще вірять в Україну. Коли цей останній зв'язок обірветься – тоді шанси повернути Донбас дорівнюватимуть нулю», - підбив підсумки експерт з цивільно-військової координації Олександр Горбатко.

Три роки тому Петро Порошенко пообіцяв, що Україна переможе у війні на Донбасі завдяки підтримці народу. Всі обіцянки Президента доступні за посиланням.

Що за три роки війни на Донбасі зробила влада для зміцнення армії та що наші політики обіцяли українським захисникам – у матеріалі «Три роки АТО. Головні обіцянки політиків».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: