Підсумки роботи Кабміну: чи залишиться Гройсман у прем'єрському кріслі?

Читать на русском
Антон Крутьполітолог

Кабмін Гройсмана — аж ніяк не третій уряд Яценюка. Єдина схожість полягає у тому, що в Гройсмана також загострилися відносини з Президентом, як і в Яценюка. Але це суто політичний аспект.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Антон Круть, оцінюючи підсумки роботи уряду Володимира Гройсмана.

«Ключова відмінність цього Кабміну від попередників полягає у тому, що Гройсман таки зумів навчитися спілкуватися з депутатами, чого не було у Яценюка», - підкреслив політолог.

«Було дуже багато нарікань, що Яценюк не приходив до ВР, не вислуховував депутатів, їхні проблеми та «хотілки». Гройсман показав себе з іншого боку. З депутатами Гройсман спілкується, розуміючи, що плече у парламенті Президент йому не підставить, враховуючи ревнощі Порошенка та його небажання зміцнювати позиції Гройсмана», - розмірковує Круть.

У політичному плані Гройсман зміг врахувати помилки Яценюка та налагодити зв'язок з народними депутатами.

Однак щодо реальних змін, виділити те, що доведено до кінця, складно.

«Приватизація так і не проведена. Жодне серйозне підприємство не приватизовано: ні ОПЗ, ні «Обленерго». Розпочата реформа МОЗ не зрозуміло як себе проявить. Зате Гройсман відзначився скандалами у перетягуванні повноважень в управлінні держкомпаніями: тією ж «Укрзалізницею», - аналізує експерт, наголошуючи на тому, що нинішній уряд, навіть за відсутності конкретних показових результатів, залишиться біля керма.

«Голосів у ВР зараз немає. Президент, навіть при всіх своїх ревнощах, бажанні показати своєму потенційному політичному конкуренту його місце, не зможе провести ніяку нову кандидатуру через парламент», - констатував політолог.

З огляду на ситуацію в парламенті, Гройсман залишиться як безальтернативна фігура, а не тому що проявив супердосягнення.

Поки що, додав він, загострення між АП і Гройсманом ще не настільки явне: його якось примудряються приховувати, не показувати на публіці, – але воно є та буде посилюватися.

«Конфлікт Гройсмана та АП буде наростати у будь-якому разі, тому що сама ситуація штовхає до цього. У нас структурно так побудована політична система: прем'єр так чи інакше все одно конфліктує з Президентом. Через рік уже очевидно, що прогнози «Гройсман — ручний прем'єр Порошенка» - провалилися остаточно», - оцінив річне прем'єрство Гройсмана Антон Круть.

Рік Кабміну Гройсмана. Міністри встигли виконати близько третини обіцянок«Слово і Діло» показало основні показники уряду Володимира Гройсмана через реалізацію обіцянок прем’єра та очільників відомств.

Нагадаємо, 14 квітня виповнюється рік з того часу, як уряд Володимира Гройсмана взявся до виконання обов'язків.

Топ урядових обіцянок «Слово і Діло» виклало в матеріалі «Рік Кабміну Гройсмана. Міністри встигли виконати близько третини обіцянок»

Аналітики порталу зафіксували 349 обіцянок Володимира Гройсмана, більшість з яких отримали статус «виконано» - 199. Рівень відповідальності політика становить 57%. Усі його обіцянки доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: