Відставка Гонтаревої — не привід бігти купувати валюту

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Економіка пішла в тінь, довіру до банківської системи підірвано, але економіка адаптувалася, бо люди перейшли на тіньові схеми й курс залишається незмінним, що дозволяє економіці хоч якось «дихати», незважаючи на політику щодо руйнування малого бізнесу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук, економічний експерт Євген Невмержицький, оцінюючи відставку Глави НБУ та вплив цього факту на валютний ринок.

«Те, що це звільнення відбувається в ситуації відносної стабільності, дає підстави сподіватися, що подальша стабілізація триватиме і в майбутньому не будуть допущені злочини. А ті, які були здійснені, – будуть розслідуватися правоохоронними органами», - констатував експерт, додавши, що чимало людей на власній кишені відчули політику НБУ, а документи, за якими можна вести розслідування, є навіть у відкритому доступі.

Відставка Гонтаревої: чим запам’ятається українцям чинна глава НацбанкуІз 37 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», Валерія Гонтарева виконала наразі лише 14, ще 12 глава Нацбанку провалила.

На думку фахівця, нинішня глава НБУ була некомпетентною, адже всі функції Нацбанку – від емісії до утримання гривні – були порушені.

«Основа, на якій тримається банківська система будь-якої країни світу, — довіра. В Україні вона підірвана. Окрім спекуляцій, злочинів із рефінансуванням і купівлею валюти, чому є документальні докази, було ще й так зване очищення або знищення банків без будь-яких підстав», - вважає економіст.

На його погляд, відсторонення Гонтаревої дає надію на те, що в подальшому буде призначена людина, яка зможе утримати гривню стабільною.

Відставка Гонтаревої – не привід бігти та купувати валюту. Курс не буде обвалюватися, якщо у цьому напрямку не буде зроблено певних кроків.

«Підстав для занепокоєння зараз немає. Навпаки, поки ситуація стабільна. Навіть після того, як НБУ все таки дозволив купувати у 10 разів більше готівкової валюти, ніж до обмеження, на курсі це ніяк не позначилося. Це свідчить про те, що бізнес і домогосподарства уже не панікують, а реагують на зміни стримано», - проаналізував Євген Невмержицький.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», на посаді глави Нацбанку Гонтарева дала 37 обіцянок, з них 14 — виконала, а 12 — провалила. Рівень її відповідальності — 38%.

«Слово і Діло» підготувало добірку найцікавіших обіцянок глави НБУ. Детальніше – в матеріалі «Відставка Гонтаревої. Чим запам'ятається українцям чинна глава Нацбанку».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: