Ринок сільгоспземель: три головних правила уникнення дерибану

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Вимоги МВФ для України взамін мільярдного траншу містять 11 «маяків» системних реформ. Фактично це концентрація, наче стиснута пружина, всіх нездійснених реформ за роки незалежності.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Зараз висунуті нам умови – «пружина», яка максимально стиснута. Україні доведеться за рік-півтора робити те, що не зроблено за 26 років», – переконаний економіст, який певен, що реалізація запропонованих реформ піде Україні на користь.

Так, підкреслив Новак, якби ще на початку незалежності Україна реалізувала пенсійну реформу з переходом на другий і третій накопичувальні рівні, то зараз у нас би не було пенсійних проблем.

«Аналогічно, якби ми впровадили правильний цивілізований ринок обігу с/г земель, для нас це питання зараз не стояло б так гостро», – констатував він.

«Ринок землі може бути побудований по-різному. Безумовно, довільний обіг землі в Україні допускати не можна. У «земельному законі» необхідно закріпити декілька «запобіжників». Перший із них – обмеження за громадянством», – переконаний Новак.

Для початку право купувати землю с/г призначення повинні мати тільки громадяни України. Цим ми знімемо страх, що «приїдуть іноземці» або «прилетять марсіани» та скуплять українську землю.

«Другий «запобіжник» – максимальний об'єм площі, який може придбати одна людина, громадянин України. Це питання дискусійне, але така міра – не більше певної площі землі в одні руки – може й має бути встановлена. Третій – обмеження кількості земель с/г призначення, які можуть бути в цьому обігу. Наприклад, у США лише 20% усіх земель с/г призначення знаходяться в обігу ринку землі. В Україні також слід встановити таке обмеження на загальну площу сільгоспземель, які можуть продаватися й купуватися», – пояснив експерт.

Меморандум про співпрацю з МВФ: що кредитори вимагають від УкраїниМеморандум про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом передбачає низку змін, зокрема, посилення повноважень державних органів, скасування земельного мораторію, скорочення кількості бюджетників і т. д.

«Це повинно оживити не лише аграрний сектор та інвестиції в нього, але й інвестиції в Україну в цілому, адже інвестор розумітиме, в що вкладає свої ресурси», – резюмував Новак.

Відзначимо, що кредитори МВФ дають досить песимістичні прогнози щодо України. Зокрема, за умови зниження рівня корупції навіть до середнього рівня по ЄС наша економіка може наблизитися до економічних показників Європи не раніше 2040 року.

Детальніше про умови надання кредиту МВФ та найголовніші рекомендації МВФ щодо реформ, які має провести українська влада, читайте в матеріалі «Меморандум про співпрацю з МВФ. Що кредитори вимагають від України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: