Право прослуховування для НАБУ: зони ризику та претензії спецслужб

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Наразі для НАБУ прослуховування виконує СБУ, до якої НАБУ звертається після отримання рішення суду. Очевидно, що в цьому є політичний аспект.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, даючи оцінку зобов’язанням, згідно з меморандумом МВФ, надати НАБУ право на прослуховування та слідчі дії під прикриттям до літа.

«НАБУ – орган, який лобіюється та підтримується американською стороною. НАБУ має пряму підтримку в міжнародних інститутах. Налагоджений зв'язок між НАБУ та громадськими інститутами, які фінансуються за кошти грантів міжнародних організацій. Тому тему прослуховування будуть активізувати», - розмірковує експерт.

Проте, за його словами, можуть виникнути певні складнощі. Наприклад, не зовсім правильно та безпечно, коли декілька органів мають право за власною ініціативою здійснювати прослуховування, хоч і за рішенням суду. Крім того, є питання щодо відкритого конфлікту між спецслужбами.

«Після НАБУ такі претензії можуть виникнути у Нацполіції, потім – у ГПУ та інших правоохоронних органів. Також можуть створити податкову поліцію чи новий орган фінансових розслідувань, який заявить: а кому, як не нам, мати право на прослуховування», - аналізує він.

Мета надання права на прослуховування – зробити НАБУ повноцінним незалежним органом. Але насправді ейфорія від цього перебільшена. Є ризик виникнення ситуації, коли в країні всі будуть прослуховувати всіх.

«У разі лобіювання подібних норм в інтересах того чи іншого правоохоронного органу – це ще й величезні бюджетні кошти. Обладнання не дешеве. На цьому етапі необхідно зрозуміти, чи потрібно нам це», - підкреслив експерт.

Тим більше, уточнив політолог, МВФ – не профільна структура у висуванні подібних вимог. Це фінансовий інститут. Вони можуть висувати вимоги виключно щодо збалансування бюджету.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України

«Навряд чи цю норму зможуть провести через парламент. Українська сторона, найімовірніше, буде діяти так, щоб відтермінувати вирішення питання. Парламент до цього не готовий. Надання мегаповноважень НАБУ – загроза для кожного, хто перебуває при владі. Відмовлятись не будуть, але спробують відкласти рішення на потім», - проаналізував Андрій Дуда.

Нагадаємо, що директор НАБУ Артем Ситник ще минулого року закликав ВР надати дозвіл на прослуховування.

«Слово і Діло» зафіксувало 15 обіцянок голови НАБУ, 3 з яких залишаються в процесі виконання, 6 – отримали статус «виконано» та 6 – «не виконано». Всі обіцянки доступніза посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: