Боротьба за повноваження: чи потрібна НАБУ функція прослуховування та чого боїться влада?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Прослуховувати може будь-який правоохоронний орган, у якого це прописано в повноваженнях. Питання в безпосередньому доступі та механізмі. Сьогодні все робиться через СБУ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, аналізуючи заклик Вашингтона дозволити прослуховування для НАБУ.

«СБУ зараз здійснює прослуховування на замовлення. Надання такого права НАБУ має багато нюансів. Що більше коло суб'єктів матиме безпосередній доступ до прослуховування, то більшими будуть побоювання щодо можливих зловживань. Дехто хоче представити це як зловорожу акцію, але основна проблема насправді в безпеці», – розмірковує Дуда.

Політичні аргументи в цьому питанні, як зауважив експерт, звичайно полягають у посиленні НАБУ в частині повноважень і контрольних функцій.

«Той факт, що є звернення посольства США, поставив у делікатну ситуацію органи влади. Однозначно, публічно влада та фракції не підуть на таке звернення, тому що це можна тлумачити як втручання у внутрішні справи держави», – аналізує політолог.

Публічно політичні сили відмежуються від прохання США надати НАБУ право прослуховування та дистанціюються від цього.

«Щодо повноважень, то НАБУ може це робити. Інший момент – технічна проблема. Сьогодні НАБУ не має такої можливості», – уточнив він.

Якщо це буде реалізовано, то, за його словами, НАБУ стає правоохоронним органом із закритим інформаційним циклом, тобто вони можуть реально закрити на собі всі слідчі дії за винятком судових.

Стало відомо, скільки корупціонерів покарали в Україні цьогорічУ 2016 році прокуратура України притягла до відповідальності за корупцію понад 600 осіб. Однак, генпрокурор України Юрій Луценко незадоволений темпами роботи прокуратури в боротьбі з корупцією.

«На сьогодні це однозначно посилення НАБУ, підвищення його статусу, статусу керівника Бюро», – резюмував Андрій Дуда.

Як відомо, лист від посольства США з проханням дозволити НАБУ прослуховування отримав Андрій Парубій, який пообіцяв передати інформацію керівникам фракцій. Нещодавно віце-президент США Джо Байден також закликав українських політиків зберегти незалежність НАБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: