Війна в Сирії-2017: чому США більше не хочуть повалення режиму Асада?

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

США поки що не хочуть повноцінно брати участь у конфлікті в Сирії та шукають максимально простий і дешевий спосіб розв'язати там проблеми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи офіційну заяву постпреда США в ООН про те, що Білий дім змінює курс в Сирії та більше не вимагатиме «повалення Асада».

«Воювати одночасно і з Асадом, і з ІД для США наразі складно, тому стоїть завдання обирати найголовнішого супротивника. Звісно, це ІД. Навряд чи вони відмовились від Асада. Якщо їм вдасться притиснути ІД, наступною мішенню стане Асад. Просто це все час. Крім того, США реально доведеться воювати не лише з ІД, але й проти Росії та Ірану. Це створює великі проблеми», - пояснює військовий експерт.

Для США ситуація складна передусім у тому, щоб зрозуміти: в основі проблем на Близькому Сході лежить глибоке втручання РФ, яка виступає спонсором багатьох сил та процесів в цьому регіоні світу.

«Мало віриться, що США вдасться провести операцію», - вважає експерт.

РФ з часів Радянського Союзу має сильні позиції на Близькому Сході. Є ціла низка арабських країн — багаторічних клієнтів Радянського Союзу, а тепер Російської Федерації. Без зменшення її впливу навряд чи Захід зможе там суттєво на щось вплинути.

Так, додав він, США визнали Іран спонсором тероризму та його вплив на релігійно близькі країні сили — шиїтів.

Сирія сьогодні: чи можна змусити вести переговори тих, хто роками один в одного стріляв?Політичний аналітик пояснив, чому США згодні вести переговори з РФ щодо Сирії, та оцінив засідання сторін в Астані.

«Однак Іран доволі слабкий і сам не здатен протистояти Заходу. Зменшення російського впливу призведе до того, що й ця країна опиниться в ізоляції. Абсолютна більшість населення на Сході все ж таки суніти, які вороже ставляться до шиїтського Ірану. Мусульманські держави, такі як Саудівська Аравія та країни Перської затоки, сприймають Іран як свого ворога. Тому без допомоги РФ Ірану важко буде щось зробити. Дивитись потрібно в бік РФ», - проаналізував Лосєв зміну фокусу США на Близькому Сході.

Як відомо, Пентагон вже подав адміністрації Трампа план з боротьби з ІДІЛ разом з переліком військових і фінансових заходів. Нагадаємо, США мають намір знищити «Ісламську державу» через два роки.

Також офіційну позицію США озвучив держсекретар Рекс Тіллерсон, який заявив, що «долю Асада повинен вирішувати народ Сирії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: